BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Un an de pandemie in HoReCa. Masuri de sprijin luate in Romania si in alte tari europene
Economie | Data Publicarii: 29-04-2021

„Sectorul ospitalității (HoReCa), un pilon important al economiei românești, care contribuie cu aproape 5% la produsul intern brut și asigură mai bine de 4% din totalul angajaților cu contract individual de muncă, este unul din domeniile care au fost și continuă să fie puternic afectate de pandemia de COVID-19”, scriu Camelia Malahov, director taxe directe și Anca Preda, consultant senior taxe directe, Deloitte România. „Măsurile adoptate de stat în sprijinul acestui sector anul trecut au fost bine-venite, dar experiența altor țări arată cum ar putea fi acestea îmbunătățite”, continuă ele.

Ce măsuri a adoptat însă statul român pentru a ajuta societățile din acest domeniu atât de vulnerabil în perioada pandemiei? Ei bine, de la debutul acesteia, statul a oferit o serie de facilități fiscale, în limita spațiului bugetar și în condițiile în care și celelalte sectoare au avut nevoie de susținere. Prima astfel de măsură a vizat scutirea de la plata impozitului specific, o taxă cu valoare fixă, care nu este influențată de cifra de afaceri. Această scutire este valabilă până la sfârșitul primului semestru al acestui an.

O a doua măsură adoptată de statul român anul trecut a fost acordarea șomajului tehnic pentru angajații cărora companiile le-au suspendat temporar contractul individual de muncă, în limita a 75% din salariul mediu brut pe economie pentru fiecare angajat. De această măsură au beneficiat toate sectoarele economiei, nu doar HoReCa. Au fost acordate de asemenea bomofocații la plata impozitului anual și a taxei lunare pe clădiri pentru imobilele proprii sau închiriate, folosite în activitatea economică în cazul restaurantelor și hotelurilor.

Mai mult, în prezent, contribuabilii din acest sector au posibilitatea de a accesa o schemă de ajutor de stat pentru întreprinderile din turism, structuri de cazare, de alimentație publică sau agenții de turism ale căror activitate a fost afectată de pandemia de Covid-19. Aceasta presupune compensație pentru diminuarea cifrei de afaceri în anul 2020 care vine însă și cu obligația de a menține activitatea pentru 12 până la 24 de luni, în funcție de valoarea grantului. Măsura este benefică însă ne confruntăm cu o întârziere a eliberării fondurilor până la data de 30 iunie 2022 care poate pune în dificultate și mai mare jucătorii din această industrie.

Companiile din industria HoReCa au beneficiat de sprijin și în alte țări ale Uniunii Europene, unele dintre măsurile luate de acestea putând fi chair surse de inspirație pentru autoritățile din țara noastră.

„Spre exemplu”, scriu cele două specialiste Deloitte, „Austria a implementat o schemă de ajutor prin care companiile care au înregistrat scăderi drastice ale cifrei de afaceri în perioada pandemiei, comparativ cu anul 2019, își pot acoperi până la 90% din costurile fixe. De asemenea, Franța a instituit un fond de solidaritate pentru sprijinirea micilor afaceri, ce constă în acordarea unei sume de bani limitate, scutite de orice fel de impozite și contribuții”.

De asemenea, printre măsurile prevăzute în așa numitul plan de întărire spaniol, se numără „obligarea proprietarilor de clădiri să scadă chiria pentru societățile din HoReCa prin negocierea individuală a contractelor. În cazul în care părțile nu ajung la o înțelegere, proprietarul este obligat să reducă cu 50% chiria pe durata stării de urgență, cu posibilitatea prelungirii acesteia cu încă patru luni de la ridicarea stării de urgență.De asemenea, planul de întărire spaniol prevede și accesul la finanțare prin prelungirea termenului pentru rambursarea împrumuturilor susținute de Institutul de Credit Oficial (ICO) de stat, de la cinci la opt ani, iar perioada de grație s-a mărit de la unu la doi ani. Totodată, ICO a anunțat o nouă serie de garanții de stat, de 90% pentru împrumuturi de 500 de milioane euro pentru întreprinderile mici din sectorul ospitalității. Alte măsuri prevăzute de planul adoptat de Spania includ și amânări la plata impozitelor și asigurărilor sociale”, adaugă ele.

Nu în ultimul rând, jucătorii din sectorul HoReCa britanic au dreptul la o subvenție unică de până la 25.000 de lire sterline pe care o pot obține de la consiliile locale aferente localităților în care își desfășoară activitatea.

„Totodată în august 2020, a fost implementată schema de ajutor numită Mănâncă pentru a ajuta, menită să sprijine redeschiderea întreprinderilor din industria HoReCa după perioada de blocaj ca urmare a pandemiei, prin care guvernul britanic a oferit o reducere de 50% din costul alimentelor și/sau al băuturilor non-alcoolice consumate la întreprinderile participante din întreaga țară”, conchid Camelia și Anca.

http://www.banknews.ro/stire/88870_opinie_deloitte_un_an_de_pandemie_in_horeca_masuri_de_sprijin_luate_in_romania_si_in_alte_tari_europene.html