BankNews.ro - The Business Republic

PwC: Digitalizarea accelerează: De ce este vitală securizarea accesului și identității digitale în acest proces
Economie | Data Publicarii: 03-05-2021

Am asistat în ultimul an la o digitalizare accelerată care a devansat cu cel puțin doi ani planurile companiilor pentru următorii cinci ani. O spun 40% din directorii executivi intervievați cu ocazia sondajului Digital Trust Insights realizat de PwC la nivel global. Aceștia își bazează din ce în ce mai mult activitatea pe tehnologii moderne, fie că este vorba despre procesele de business ori de munca de acasă. Potrivit aceluiași sondaj, 35% dintre respondenți afirmă că accelerează procesul de automatizare pentru a reduce costurile, 31% că modernizează cu noi capabilități în vreme ce 29% au în vedere rapiditatea și eficiența proceselor.

Discutăm astfel de o dependență din ce în ce mai mare de servicii digitale care expune companiile la amenințări cibernetice din ce în ce mai numeroase și evident, mai complexe, motiv pentru care a devenit critică problema securizării identității digitale (Identity & Access Management - IAM). Astfel, creșterea incidentelor de securitate cibernetică pe parcursul anului 2020 a propulsat amenințările de acest tip pe locul al doilea în topul directorilor executivi din întreaga lume, fiind menționate de 47% dintre aceștia în cel mai recent raport PwC CEO Survey.

În România, pe de altă parte, atacurile cibernetice se regăsesc pe locul al cincilea în topul preocupărilor directorilor executivi, foarte multe companii având încă probleme în acest domeniu care se reflectă inclusiv în managementul accesului pentru angajați sau a conturilor privilegiate.

Ce înseamnă însă identitatea digitală? Ei bine, potrivit lui Mircea Bozga, partener risk assurance și Alin Dăgădiță, lider al echipei de digital identity din cadrul PwC România, identitatea digitală „reprezintă informațiile critice despre angajați sau clienți, date și dispozitive, deci fundamentele pe care se construiește strategia digitală și de securitate cibernetică a unei companii”.

„Creșterea complexității digitale și a rolurilor în continuă schimbare ale angajaților în cadrul unei organizații a crescut importanța identificării și permiterii accesului utilizatorilor. Dincolo de încrederea și securitatea digitală, acesta îmbunătățește interacțiunile digitale cu angajații, clienții, contractorii, partenerii de afaceri și lanțul de aprovizionare”, continuă cei doi.

Potrivit Digital Trust Insights, deși majoritatea companiilor înțeleg importanța soluțiilor IAM, doar 29% dintre respondenți susțin că au început deja acest proces, 36% dintre ei înțelegând beneficiile și dorindu-și implementarea procesului în viitorul apropiat.

„Aproape toate activele organizațiilor de astăzi (adică date, procese) se află în mediul digital, protejarea accesului la acestea devenind primordială. Gestionarea riscurilor și amenințărilor este unul dintre principalele beneficii ale IAM, deoarece conceptul său de bază este de a reduce expunerea la active sensibile și de a permite accesul corect al persoanelor autorizate prin principiile de securitate a informațiilor de autentificare” continuă cei doi experți PwC.

„Consolidarea rezistenței la atacurile cibernetice, îmbunătățind în același timp pregătirea, pentru a răspunde rapid și a rezolva incidentele, va contribui la menținerea neîntreruptă și sigură a activității organizațiilor. Capabilitățile IAM, cum ar fi autentificarea bazată pe risc (adică autentificarea cu mai mulți factori), consolidează postura de securitate a accesului, în timp ce revocarea accesului în regim de urgență poate ajuta la gestionarea rapidă a cazurilor de scurgeri de date” conchid ei.

http://www.banknews.ro/stire/88872_pwc_digitalizarea_accelereaza_de_ce_este_vitala_securizarea_accesului_si_identitatii_digitale_in_acest_proces.html