BankNews.ro - The Business Republic

Sondaj PwC: Peste 40% dintre companiile din România se așteaptă ca facilitățile fiscale acordate în pandemie să determine inspecții fiscale noi
Economie | Data Publicarii: 24-05-2021

Potrivit unui recent sondaj realizat de PwC la nivelul Europei Centrale și de Est, peste 40% din companiile din România se așteaptă ca facilitățile fiscale oferite de guvern pe perioada pandemiei de Covid-19 să determine și inspecții fiscale noi în contextul în care 66% dintre respondenți au beneficiat deja de astfel de facilități. Comparativ, la nivelul Europei Centrale și de Est, doar 36% dintre companii au beneficiat de facilități oferite de statele în care își desfășoară activitatea motiv pentru care procentul celor care se așteaptă la inspecții fiscale cauzate de aceste facilități fiind mult mai mic decât în România (14%). Sondajul a fost realizat în perioada cuprinsă între primele luni ale acestui an în rândul a peste 440 de companii din 17 țări europene, 40% dintre acestea fiind companii cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro și peste 500 de angajați.

”Anul trecut, pe fondul restricțiilor impuse de starea de urgență, am asistat la mai puține inspecții fiscale decât într-un an obișnuit. Pe măsură ce economia s-a redeschis, controalele s-au intensificat și contribuabilii se așteaptă ca una dintre principalele teme de verificare să îl reprezinte modul în care au pus în aplicare facilitățile fiscale acordate pentru limitarea efectelor crizei sanitare”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

Temerile reprezentanților companiilor sunt oarecum întemeiate, pe perioada pandemiei, în anul 2020, autoritățile fiscale efectuând mai puține inspecții decât în anii anteriori. Astfel, doar 2% dintre respondenți au menționat să fi fost ținta unor astfel de controale pe parcursul anului trecut, sub media din Europa Centrală și de Est care a fost stabilită în urma sondajului PwC la 9%. Conform aceluiași raport, cele mai multe inspecții fiscale au avut loc la noi în țară în anul 2016 când 20% dintre respondenți au susținut că au fost vizați de controale ale inspecției fiscale.

”Sondajul arată că în majoritatea statelor din regiune, zonele de interes ale inspectorilor fiscali sunt aceleași, respectiv aspectele ce privesc impozitul pe profit. În schimb, observăm o diferență destul de mare în ceea ce privește durata inspecțiilor și sumele impuse. Astfel, atât în România, cât și în celelalte state din Europa Centrală și de Est, controalele fiscale au avut în vedere în special tranzacțiile intragrup. Topul este completat de deductibilitatea serviciilor și ajustări ale prețurilor de transfer”, a afirmat Dan Dascălu, Partener și Liderul Practicii de Litigii, D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România.

Întrebați care este atitudinea autorităților fiscale în timpul inspecțiilor efectuate în pandemie, majoritatea respondenților (63% în România, 56% la nivelul Europei Centrale și de Est) au descris-o ca fiind neutră. Pe de altă parte, 67% dintre respondenții din țara noastră au contestat deciziile emise în urma inspecțiilor fiscale în vreme ce doar 11% dintre aceste contestații au fost admise. La nivel ECE, 42% dintre respondenți au formulat contestații care au fost admise în proporție de 44%.

http://www.banknews.ro/stire/88885_sondaj_pwc_peste_40p_dintre_companiile_din_românia_se_așteaptă_ca_facilitățile_fiscale_acordate_în_pandemie_să_determine_inspecții_fiscale_noi.html