BankNews.ro - The Business Republic

Studiu EY: Peste jumatate dintre salariatii de la nivel global si-ar da demisia daca nu li se ofera flexibilitate dupa pandemie
HR/Cariere | Data Publicarii: 25-05-2021

90% dintre angajații la nivel mondial își doresc flexibilitate în alegerea locului de muncă și a programului de muncă se arată în raportul întocmit în urma studiului EY „Work Reimagined Employee Survey”. Mai mult, 54% dintre respondenți ar opta pentru a putea alege un program de lucru flexibil în vreme ce pentru 40% ar prima flexibilitatea alegerii locului din care muncesc.

Studiul EY amintit mai sus se bazează pe datele culese în urma unui sondaj de opinie la care au participat 16.000 de angajați din multiple domenii și diverse poziții din 16 țări și are ca scop analiza atitudinii și experienței angajaților în ceea ce privește munca în perioada pandemiei și imediat după, în așa numita „nouă normalitate”.

Potrivit studiului, angajații și-ar dori să lucreze în continuare în regim de telemuncă între două și trei zile pe săptămână și după sfârșitul pandemiei. „Noua normalitate” i-ar găsi astfel pe 22% lucrând de la birou în vreme ce 33% dintre respondenți și-ar dori o săptămână de lucru mai scurtă. În același timp, două treimi dintre angajații respondenți la studiu sunt de părere că productivitatea lor poate fi măsurată cu precizie indiferent de locul în care se află, acest proces nefiind un impediment major pentru flexibilizare.

„Oferirea unui program de lucru într-un mediu hibrid este necesară și incontestabilă de acum înainte. Întrebările reale se referă la cum trebuie să arate acest lucru în practică, pentru a răspunde așteptărilor grupului țintă de angajați și, în același timp, pentru a îndeplini și cerințele organizaționale,” a declarat Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services.

Studiul nu se oprește aici. Aflăm de asemenea că nu mai puțin de 54% dintre respondenți ar lua în considerare părăsirea actualului loc de muncă după încheierea pandemiei în cazul în care nu li s-ar mai oferi un anumit grad de flexibilitate în privința locului și a programului de muncă.

Printre cei mai hotărâți din acest punct de vedere sunt angajații cu funcții de conducere dar și cei care fac parte din departamentele de tehnologie sau financiare ale companiilor, în special cei care au alte persoane în îngrijire. Angajații care ar rămâne la locul de muncă în orice condiții sunt cei care fac parte din generația „baby boomers” sau cei care au experiență de peste 10 ani la locurile de muncă actuale. În aceeași categorie s-ar încadra și cei care lucrează în domeniul educației sau în domenii guvernamentale.

În ceea ce privește impactul telemuncii asupra culturii organizaționale, potrivit aceluiași sondaj, 48% dintre respondenți consideră că cultura lor organizațională s-a îmbunătățit pe durata ultimului an de pandemie în vreme ce doar 31% consideră că aceasta s-a deteriorat. În ceea ce privește sănătatea, 61% dintre angajați își doresc ca companiile pentru care lucrează să impună obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 ca și condiție pentru munca de la birou, atitudinea vizavi de vaccinare variind însă de la o regiune la alta. Dacă în America de Sud angajații iau în considerare obligativitatea vaccinării într-o proporție de 66%, procentul celor pro-vaccinare scade la 52% în regiunea EMEA ce cuprinde în mare parte Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

http://www.banknews.ro/stire/88888_studiu_ey_peste_jumatate_dintre_salariatii_de_la_nivel_global_si-ar_da_demisia_daca_nu_li_se_ofera_flexibilitate_dupa_pandemie.html