BankNews.ro - The Business Republic

Studiu Deloitte: tehnologia 5G, serviciile integrate si dezvoltarea biroului virtual sunt tendintele globale in imobiliare in 2021
IT&C | Data Publicarii: 26-05-2021

Piața imobiliară se află într-un continuu proces de adaptare la tendințele economice locale și la nivel global dar și la schimbările generate de către pandemia de Covid-19. Într-un cadrul tehnologic aflat în plină expansiune, implementarea tehnologiilor 5G, adaptarea unui nou model de afaceri care să transforme companiile din domeniu din furnizori de spații în furnizori de servicii dar și dezvoltarea biroului virtual sunt doar câteva dintre cele mai importante predicții cu privire la tendințele majore ale anului 2021 desprinse din studiul Deloitte Real Estate Predictions 2021. De asemenea, se discută despre imposibilitatea de a evita digitalizarea în acest an, investitorii și dezvoltatorii care o fac, riscând să fie marginalizați pe piața de profil.

Studiul amintit mai sus își propune în fiecare an să analizeze cele mai recente evoluții care pot influența viitorul pieței imobiliare la nivel global și de a oferi o perspectivă cât mai amplă asupra pieței muncii din acest domeniu, alături de alte aspecte critice precum sustenabilitatea, digitalizarea și inovarea. În acest an, Deloitte Real Estate Predictions 2021 a fost realizat pe baza informațiilor colectate din mai mult de zece țări la nivel global.

În ceea ce privește domeniul 5G, tehnologie care are posibilitatea de a conecta clădirile și orașele între ele nu doar dispozitivele digitale tradiționale, anul 2020 a încetinit oarecum procesul scoțând însă în evidență necesitatea îmbunătățirii conectării și creșterea capacității infrastructurii necesare pentru a sprijini transformarea digitală ce presupune un flux din ce în ce mai mare de date.

De asemenea, se conturează un nou model de afaceri și în domeniul comercial, Real Estate-as-a-service sau REaaS, o inovație derivată din transformarea digitală corelată cu dezvoltarea sectorului clădirilor inteligente. Conform acestui nou concept, spațiul fizic are o importanță mult diminuată, primând acum setul de date la care are acces utilizatorul. În același timp, spațiul tradițional de lucru este înlocuit de serviciile care ajută la îmbunătățirea activității angajaților.

„Modul în care muncim se va schimba în era post-pandemie. Deși nu mai suntem legați strict de un spațiu fix al biroului, nevoia de zone de co-working, de socializare a crescut. Astfel, rolul imobiliarelor evoluează spre crearea unui habitat, a unui ecosistem complex de petrecere a timpului. Toate indiciile duc către un viitor dominat de modul de lucru hibrid, în care angajații beneficiază de mai multe opțiuni pentru desfășurarea activității, iar angajatorii reexaminează necesitățile lor în materie de spațiu de lucru. Companii mari din întreaga lume, dar și societăți medii și mici, inclusiv din România, au anunțat deja că implementează un sistem de lucru hibrid pe termen lung, astfel că diversificarea ofertei de spații de lucru și dotarea cu tehnologie care să permită munca la distanță devin esențiale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

http://www.banknews.ro/stire/88891_studiu_deloitte_tehnologia_5g,_serviciile_integrate_si_dezvoltarea_biroului_virtual_sunt_tendintele_globale_in_imobiliare_in_2021.html