BankNews.ro - The Business Republic

PwC: După scăderea din 2020, investițiile în sectorul imobiliar din Europa ar putea reveni pe creștere în a doua jumătate a anului
Imobiliare | Data Publicarii: 31-05-2021

Potrivit raportului „Global Outlook Emerging Trends in Real Estate” realizat de PwC împreună cu institutul Urban Land, companiile imobiliare europene se așteaptă la o creștere a investițiilor pe acest segment de piață începând cu cea de-a doua jumătate a acestui an, după scăderea ce a avut loc pe parcursul anului 2020 pe fondul pandemiei de Covid-19. Dinamica investițiilor depinde însă în mare măsură de campaniile de vaccinare a populației dar și de măsurile de răspuns la criză adoptate de guverne.

Privind în urmă la anul 2020, observăm că pe parcursul acestuia, pe fondul crizei sanitare, volumul de tranzacții imobiliare din Europa a scăzut cu 27%, până la 254 de milioane de euro. Potrivit datelor furnizate de real Capital Analytics (RCA), anul 2020 a fost și primul an în care investițiile în logistică și apartamente au fost mai mari decât sumele alocate pentru clădirile de birouri, pe acest segment consemnându-se și cele mai mari pierderi/scăderi. Sectorul rezidențial și cel logistic au ajuns astfel anul trecut la niveluri record de 37% din întreaga activitate de tranzacții din Europa.

”Pandemia COVID-19 a accelerat unele tendințe care se manifestau deja pe piața imobiliară europeană, inclusiv în România, cum sunt investițiile în logistică și locuințe. Iar această tendință va continua. Spre exemplu, locuințele mai accesibile sau de închiriat satisfac o nevoie de bază în societate, dar reprezintă și o investiție defensivă, prudentă, într-un moment de incertitudine economică. Birourile sunt încă un subiect sensibil, fiind segmentul cel mai afectat de criza sanitară. Totuși efectele mai grave asupra acestui segment au fost limitate de politicile de relaxare cantitativă ale statelor, prin care valorile și chiriile s-au menținut remarcabil de bine”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC România.

La fel ca anul trecut, și în acest an investitorii se vor orienta în prealabil către activele din sectoarele cele mai puțin perturbate de criză, precum logistica și sectorul rezidențial. Pe de altă parte, redevin atractive și orașele importante ale Europei care oferă lichiditate și stabilitate, cele mai atractive dintre acestea fiind în 2021 Berlin, Londra, Paris, Frankfurt și Amsterdam.

Pe de altă parte, indiferent de regiune, Asia, America sau Europa, logistica este văzută în continuare ca fiind marele câștigător datorită unei creșteri impresionante a comerțului electronic. Majoritatea investitorilor de pe acest segment și a jucătorilor din industrie, văd această evoluție ca pe o tendință nicidecum ciclică ci mai degrabă structurală, singurele îngrijorări fiind legate de prețuri.

În ceea ce privește sectorul de birouri, potrivit studiului amintit mai sus este extrem de greu în acest moment să prezicem ce se va întâmpla, ținând cont de faptul că din ce în ce mai mulți angajați lucrează acum de acasă.

Pe lângă această evidență, trebuie să completăm și cu faptul că angajații nu mai sunt dispuși să se deplaseze la fel de mult ca înainte de criză și să facă naveta în orașele mari. Sunt evoluții care pot avea un impact negativ asupra activității de pe piața de spații de birouri în acest an și cel mai probabil și în 2022, majoritatea chiriașilor amânând decizia de a închiria, bazându-se în continuare pe munca de la distanță.

http://www.banknews.ro/stire/88897_pwc_dupa_scaderea_din_2020_investetiile_in_sectorul_imobiliar_din_europa_ar_putea_reveni_pe_crestere_in_a_doua_jumatate_a_anului.html