BankNews.ro - The Business Republic

Sondaj: Aproape 88% dintre angajatii din Romania cred ca birourile vor exista si in viitor
Economie | Data Publicarii: 04-06-2021

Potrivit unui sondaj realizat recent de Genesis Property în rândul a peste 1100 de angajați din toată țara, după un an și jumătate de lucru în mare parte de la distanță, românii cred în continuare că biroul va avea un rol important în viața lor și în perioada care va urma pandemiei de Covid-19. De altfel, 88% dintre aceștia cred că biroul va exista și în viitor, cei mai mulți așteptându-se însă la o transformare a acestor spații.

Peste 60% dintre cei care au răspuns la studiul genesis Property cred că este în continuare important să existe spații dedicate pentru birouri, cu mențiunea că acestea ar trebui să devină mai degrabă spații multifuncționale unde să poată lucra în echipă dar și să se relaxeze ori să interacționeze cu colegii. Astfel, aproape 37% dintre aceștia își doresc ca spațiile de birouri să fie regândite astfel încât acestea să includă spații de colaborare și socializare, în condiții de siguranță. De asemenea, 34% se așteaptă ca în viitorul apropiat spațiile de birouri să adopte modelul de coworking, conceput în mod special pentru a susține munca în echipă, creativitatea și interacțiunea dintre angajați.

Alți 30% dintre respondenți sunt de părere că pe termen lung, birourile vor evolua în ecosisteme care vor combina utilizarea spațiilor rezidențiale, de lucru și de ospitalitate. La polul opus se află cei care cred că birourile vor rămâne neschimbate în perioada post-pandemie, ponderea acestora fiind de 27%. Un mic procent de 12% dintre respondenți cred că în viitor, majoritatea dintre noi vom putea numi birou orice loc din afara casei în care putem lucra.

„Pandemia a schimbat percepția oamenilor despre birouri și așteptările pentru biroul lor post-pandemic. Angajații nu vor să se întoarcă la birou doar pentru a lucra, în spații neadaptate viitorului și cu program fix, ci vor mai degrabă un loc cu facilități noi unde să socializeze, să fie mai creativi și să poată colabora cu colegii. Biroul viitorului va fi un loc al unei interacțiuni umane complexe, pe mai multe paliere, care să susțină acțiunile inovatoare, cu o mare valoare adăugată. Desigur, oamenii așteaptă și măsuri sanitare care să vizeze atenuarea efectelor pandemiei, măsuri pe care le-am inclus și noi în standardul IMMUNE Building Standard™ (IMMUNE™), tocmai pentru a oferi acestora încredere și confort”, spune Ștefan Tudos, vicepreședinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienți.

Sondajul Genesis Property privind percepția angajaților cu privire la viitorul birourilor a fost desfășurat de-a lungul lunilor februarie și martie prin intermediul platformei iVox pe un eșantion total de 1183 de respondenți. 9 din 10 angajați care au răspuns la acest sondaj sunt angajați full time, 60% au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani în vreme ce procentul de femei este de 59%.

http://www.banknews.ro/stire/88901_sondaj_aproape_88p_dintre_angajatii_din_romania_cred_ca_birourile_vor_exista_si_in_viitor.html