BankNews.ro - The Business Republic

PwC Top 100 Companii listate din lume: În anul pandemiei, valoarea de piață a crescut cu peste 10 trilioane dolari
Bursa | Data Publicarii: 04-06-2021

Potrivit analizei globale PwC „Top 100 companii conform capitalizării de piață”, valoarea de piață a celor mai importante 100 de companii listate la nivel global a crescut cu peste 10 trilioane de dolari în ultimul an, în perioada aprilie 2020 - martie 2021, în ciuda crizei generate de pandemia de Covid-19. Astfel, primele 100 de companii au ajuns la o valoare totală de 31,7 trilioane de dolari, în ciuda restricțiilor și a lockdownului impuse de majoritatea guvernelor lumii în această perioadă.

”Capitalizarea celor mai mari 100 de companii listate din lume a ajuns la cea mai ridicată valoare de piață înregistrată până în prezent, fiind de peste 2,6 ori mai mare decât în urmă cu un deceniu. Performanța a fost susținută atât de succesul unor sectoare de activitate, cât și de măsurile guvernelor și băncilor centrale pentru diminuarea efectelor crizei sanitare. Tehnologia este indiscutabil cea mai atractivă pentru investitori, valoarea cumulată de piață a companiilor care activează în acest domeniu reprezentând o treime din capitalizarea totală de 31,7 trilioane de dolari a celor 100 de companii. Datorită acestei evoluții, pragul de intrare în top a atins 129 miliarde dolari și, ca urmare, deși numărul ofertelor publice inițiale (IPO) a fost însemnat în ultimul an, nicio companie nou listată nu a reușit să prindă clasamentul. Această situație le poate da de gândit viitorilor emitenți de IPO care aspiră la un loc în top”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider al serviciilor de consultanță pentru afaceri, PwC România.

Toate sectoarele economice prezente în acest top 100 au înregistrat creșteri semnificative ale valorii de piață, ratele de creștere variind între 25% și 75%, de la o companie la alta.

În continuare și așa cum era de așteptat mai ales într-o perioadă în care oamenii au petrecut mai mult timp acasă decât oricând altcândva, tehnologia continuă să fie cel mai mare sector în ceea ce privește valoarea de piață, companiile de profil însumând nu mai puțin de 10,5 trilioane de dolari. Totodată, companiile din acest sector au înregistrat în ultimul an o creștere a valorii de piață de 71% față de valorile din luna martie a anului trecut.

Pe de altă parte, și companiile de materii prime și cele din industrie au înregistrat creșteri mari, de 75% respectiv 68%. La polul opus se află companiile de sănătate și cele de energie și utilități care au înregistrat creșteri de 25% respectiv 26%.

La nivel de companii, Apple a redevenit cea mai mare companie la nivel mondial, cu o evaluare a cotei de piață cu 6% mai mare decât cea a Saudi Aramco și cu 13% mai mare decât Microsoft, ocupantele locurilor 2 și 3 în acest top 100. Cea mai mare creștere în această perioadă a înregistrat-o Amazon (61%), companie care în ciuda acestei creșteri a rămas pe poziția a patra a topului. Primele zece poziții sunt completate de Alphabet, Facebook, Tencent, Tesla, Alibaba și Berkshire Hathaway.

http://www.banknews.ro/stire/88902_pwc_top_100_companii_listate_din_lume_În_anul_pandemiei,_valoarea_de_piață_a_crescut_cu_peste_10_trilioane_dolari.html