BankNews.ro - The Business Republic

PwC CEO Survey România 2021: Optimismul directorilor generali privind revenirea economiei globale a atins un nivel record al ultimului deceniu
Economie | Data Publicarii: 14-06-2021

În ciuda pandemiei de Covid-19, directorii generali din România sunt mai optimiști ca oricând în ceea ce privește starea economiei globale. De altfel, potrivit celui mai recent raport CEO Survey 2021 realizat de PwC România, aceștia manifestă cel mai ridicat nivel de optimism din acest punct de vedere din ultimii zece ani. Astfel, nu mai puțin de 60% din respondenții care au participat la studiu consideră că situația economică se va îmbunătăți în următoarele 12 luni.

La nivel global, directorii generali sunt chiar mai optimiști decât cei din România, 76% dintre aceștia așteptându-se la un progres economic. La nivelul Europei Centrale, procentul de încredere este de 64%, apropiat de cel din țara noastră.

”Încrederea executivilor în perspectivele de creștere a economiei a atins un nivel record în ultimul deceniu de când realizăm acest raport în România, fiind de trei ori mai mare procentul celor optimiști decât la ediția din 2020. Cele mai recente prognoze privind evoluția economiei românești, cum este cea a FMI care anticipează o creștere a PIB de 7% în 2021, vin să confirme percepțiile liderilor de afaceri. Totuși, anxietatea privind pandemia încă nu a dispărut și rămâne pe primul loc în topul amenințărilor pentru creșterea economiei și a companiilor atât pe plan global, cât și în țara noastră. Rezultatele studiului nostru mai arată că directorii generali din România transmit un mesaj clar autorităților că sunt în continuare foarte preocupați de evoluția pandemiei, de volatilitatea politicilor publice, de riscul unei poveri fiscale în creștere și de reglementarea excesivă”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Nivelul de optimism ridicat este pe de altă parte, temperat și de o doză de prudență, așa cum era și normal. Astfel, în topul amenințărilor la adresa creșterii economice, directorii generali din România menționează în proporție de 65% apariția pandemiilor. Alte probleme care există sau care pot apărea pe parcurs sunt legate de politica fiscală incertă (57%), povara fiscală în creștere (51%), sau supra-reglementarea (46%). La nivel global, pe de altă parte, directorii generali sunt îngrijorați de pandemii (52%), amenințări cibernetice (47%), reglementarea excesivă (42%) sau creșterea economică incertă (35%).

Despre viitorul și evoluția propriilor organizații, directorii generali din România vorbesc cu un plus de prudență, cel puțin în comparație cu omologii lor la nivel global și chiar regional. Astfel, 63% dintre cei care au răspuns la sondajul PwC consideră că companiile pe care le conduc vor avea venituri mai mari în anul care urmează, procentul celor care sunt încrezători din acest punct de vedere la nivel global fiind de 74%.

De asemenea, 52% dintre directorii respondenți la studiu se așteaptă la o creștere a profitabilității în următoarele 12 luni. Procentul de optimism din acest punct de vedere este apropiat de cel din regiune, calculat la 53% însă sensibil mai scăzut de cel calculat la nivel global, de 65%. Mai mult, 74% din directorii din România iau în calcul creșterea eficienței operaționale pentru a stimula creșterea veniturilor în perioada următoare. Pe de altă parte, doar 17% iau în calcul noi fuziuni și achiziții în următoarele 12 luni.

http://www.banknews.ro/stire/88906_pwc_ceo_survey_românia_2021_optimismul_directorilor_generali_privind_revenirea_economiei_globale_a_atins_un_nivel_record_al_ultimului_deceniu.html