BankNews.ro - The Business Republic

Studiu Deloitte: 90% dintre investitorii institutionali iau in considerare riscurile legate de schimbarile climatice inainte de a decide sa investeasca intr-o companie
Economie | Data Publicarii: 06-07-2021

Potrivit raportului Deloitte „Building credible climate commitments - a roadmap to earning stakeholder trust”, decizia de a investi într-o companie este din ce în ce mai dependentă de riscurile legate de schimbările climatice. Acest element de risc a fost de altfel menționat de aproximativ 90% din investitorii instituționali care au răspuns la sondajul efectuat de Deloitte.

Investitorii solicită din partea organizațiilor informații credibile cu privire la obiectivele lor de mediu înainte de a lua decizii. De asemenea, ei analizează dacă aceste obiective sunt sau nu bazate pe argumente științifice. Raportul subliniază de asemenea importanța modului în care fiecare companie își asumă responsabilitatea pentru gestionarea riscurilor generate de schimbările climatice precum și planurile pe care și le face pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în conformitate cu Acordul de la Paris din anul 2015. Investitorii solicită de asemenea și transaprență totală în ceea ce privește raportările specifice incluse în situațiile financiare și rapoartele non-financiare ale societăților.

Tot mai multe companii și-au fixat ca obiectiv principal reducerea amprentei de carbon în contextul în care tema schimbărilor climatice capătă amploare. Astfel, potrivit aceluiași raport amintit mai sus, numărul companiilor care s-au angajat public să atingă nivelul zero de emisii s-a triplat în 2020 față de 2019. E o tendință determinată nu doar de presiunea investitorilor ci și de cerințele din ce în ce mai mari a tuturor părților interesate, începând cu clienții și angajații și până la factorii de decizie politică, activiștii și ONG-urile.

„Pentru a se conforma cerințelor tot mai numeroase și pentru a-și asigura în continuare accesul la finanțare, companiile trebuie să integreze principii legate diminuarea efectelor schimbărilor climatice în toate ariile lor de activitate - guvernanță, strategie, managementul riscului, indicatori și obiective. Este un proces de durată, care presupune un efort mare de planificare și necesită susținere puternică și supraveghere constantă din partea echipei de conducere. Tranziția către o economie globală cu emisii scăzute de carbon va necesita investiții anuale de aproximativ 1 trilion de dolari americani, potrivit unei evaluări făcute de Comitetul de Lucru pentru Raportare Financiară legată de Schimbările Climatice, însă studiile în domeniu sugerează că acele companii care fac deja pași în alinierea la principiile ESG au rezultate mai bune decât competitorii lor”, a declarat Sorin Elisei, Director, Deloitte România, Lider al practicilor de sustenabilitate și energie.

Raportul Deloitte sugerează de asemenea și câteva măsuri pe care companiile le pot lua pentru a-și stabili angajamente de mediu credibile astfel încât acestea să poată câștiga încrederea investitorilor și a celorlalte părți interesate.

Astfel, într-o primă fază se poate evalua impactul actual al organizației asupra mediului, urmând ca de îndată ce aceasta beneficiază de date concrete, să își asume răspunderea pentru atingerea angajamentelor legate de mediu precum și pentru stimularea progresului în această direcție. Următorul pas ar fi cel strategic, cel care trebuie să includă toate obiectivele pe termen lung și scurt pe care și le propune organizația în cauză pentru reducerea emisiilor și modalitățile de atingere a acestora. În ceea ce privește managementul riscului, companiile ar trebui să aibă de asemenea o viziune cuprinzătoare asupra riscurilor fizice, de tranziție și legate de reputație.

http://www.banknews.ro/stire/88920_studiu_deloitte_90p_dintre_investitorii_institutionali_iau_in_considerare_riscurile_legate_de_schimbarile_climatice_inainte_de_a_decide_sa_investeasca_intr-o_companie.html