BankNews.ro - The Business Republic

Sondaj Genesis Property: Mai mult de 65% dintre angajatii romani considera ca biroul lor este doar partial sigur pentru sanatate
Finante-Banci | Data Publicarii: 14-07-2021

Potrivit unui sondaj inițiat recent de Genesis Property în rândul a peste 1200 de angajați din toată țara, 65% dintre respondenți consideră că biroul lor este doar parțial sigur pentru sănătate în contextul pandemiei de Covid-19, în vreme ce 17,1% spun că acesta este fie prea puțin fie deloc sigur din acest punct de vedere. În acest context, angajații români și-ar dori mai multe măsuri sanitare care să transforme spațiile de muncă în locuri sigure, clădirile unde lucrează să devină „sănătoase” în perspectiva revenirii la birou în perioada care urmează.

Un loc de muncă care nu este adecvat pentru sănătate, prezintă riscuri în perspectiva răspândirii virușilor și a bacteriilor. Pe de altă parte, un astfel de mediu are influență imediată și asupra felului în care angajații își desfășoară activitatea ori a percepției pe care aceștia o au despre locul lor de muncă.

De la începutul pandemiei de Covid-19 și până acum, majoritatea celor care au participat la sondaj susțin că s-au confruntat cu reducerea capacității de concentrare (65,7%), că au avut un randament mai scăzut (61,8), au resimțit simptome precum dureri de cap sau stări de somnolență (57,9% respectiv 45,8%). Aproape trei sferturi din respondenți consideră că o clădire sănătoasă protejează oamenii prin măsuri sanitare complexe, două treimi fiind de acord de asemenea că sănătatea unei clădiri depinde în mare măsură de sistemele de filtrare a aerului și a apei.

Astfel, principalele elemente pentru sănătatea unei clădiri sunt, potrivit respondenților, ventilația și calitatea apei (84,9%), lumina naturală (80,1%), nivelul de temperatură (65,3%) sau cantitatea de praf din aer și de pe suprafețe (60,7%). Într-o proporție de 63,7%, cei care au participat la sondajul Genesis Property consideră ca fiind important și nivelul de zgomot.

Dintre măsurile de siguranță care se pot lua amintim aici protocoalele de reacție rapidă și eficientă la situațiile de urgență, instalațiile de filtrare a apei și a aerului sau certificatele care să ateste rezistența clădirilor de birouri la amenințările pentru sănătate.

„Covid-19 a schimbat nu doar modul în care angajații își percep biroul, ci și preocuparea lor privind sănătatea clădirii unde lucrează. Ei sunt acum mult mai atenți la măsurile sanitare din clădire, iar faptul că doar 17,5% își văd biroul ca fiind foarte sigur ne arată că mai sunt multe de făcut pentru creșterea imunității spațiilor interioare în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Cei mai mulți dintre ei consideră esențiale dotări precum sisteme performante de filtrare a aerului și apei. Aceste sisteme fac parte dintr-un set complex de 135 de măsuri prevăzute de IMMUNE Building Standard™ pentru clădiri sănătoase”, spune Ștefan Tudos, vicepreședinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienți.

http://www.banknews.ro/stire/88924_sondaj_genesis_property_mai_mult_de_65p_dintre_angajatii_romani_considera_ca_biroul_lor_este_doar_partial_sigur_pentru_sanatate.html