BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Sistemul de raportare SAF-T, deschis pentru testare. Care sunt pasii urmatori?
Economie | Data Publicarii: 23-08-2021

Raportarea în sistemul SAF-T (Standard Audit File Taxation) va deveni obligatorie începând de anul viitor pentru marii contribuabili. Aceștia au de acum opțiunea de a începe testarea acestui sistem, un exercițiu de importanță majoră dacă ținem cont de faptul că este vorba despre un sistem complet nou, un sistem de o complexitate ridicată, cu care companiile trebuie să se familiarizeze înainte de momentul în care acesta va deveni obligatoriu.

Recent, Agenția Națională de Administrare Fiscală a actualizat documentația necesară implementării sistemului SAF-T. A fost publicat de asemenea și un ghid de pregătire și depunere a declarațiilor fiscale în noul format precum și un set de fișiere de test care conțin inclusiv exemple de utilizare pe care contribuabilii să poată exersa depunerea declarațiilor SAF-T.

Este un semnal cât se poate de clar pe care autoritățile îl transmit cu privire la ireversibilitatea acestui proces. De asemenea, atât autoritățile cât și contribuabilii, sunt nevoiți să accepte faptul că perioada următoare va fi una extrem de dificilă de ambele părți. Astfel, contribuabilii trebuie să se asigure că informația obligatoriu de raportat există în vreme ce autoritățile au de demonstrat felul în care au reușit să pună la punct infrastructura necesară pentru o schimbare de asemenea proporții.

„Documentele publicate recent de ANAF detaliază elementele obligatorii și opționale incorporabile în noul model declarativ SAF-T, dar și aspecte legate de termenele de raportare și sancțiunile în caz de neconformare, „ce se intenționează a fi preluate la nivelul legislației”, astfel încât contribuabilii să aibă o imagine cât mai clară a obligațiilor care le revin, a pașilor pe care trebuie să îi urmeze în această direcție și, mai ales, a complexității procesului de migrare de la actualul sistem de raportare la varianta electronică”, scriu Raluca Bâldea și Ana Maria Săbiescu, experte ale Deloitte România.

„Pentru perioada imediat următoare, un element extrem de important este fișierul de teste, menit să faciliteze implementarea funcționalităților necesare de către dezvoltatorii de soluții informatice, care apoi să fie testate de contribuabili. Prin testarea voluntară, orice contribuabil poate testa declarația în formatul SAF-T fără ca datele transmise să fie preluate în cadrul analizelor fiscale realizate de direcțiile interne din ANAF. Practic, în perioada rămasă până când raportarea în sistemul SAF-T devine obligatorie, contribuabilii au posibilitatea să testeze modul în care funcționează sistemul, dar și soluția informatică aleasă și compatibilitatea cu sistemul fiscului, în paralel cu depunerea declarațiilor fiscale în sistemul clasic”, conchid cele două.

Documentele publicate de ANAF conțin de asemenea și informații cu privire la termenele de implementare, în funcție de fiecare categorie de contribuabil implicată în acest proces. Datele care urmează a fi aprobate prin ordin al președintelui instituției se referă la 1 ianuarie 2022 pentru marii contribuabili respectiv anul 2022 pentru cei mijlocii și 2023 pentru cei mici.

http://www.banknews.ro/stire/88952_opinie_deloitte_sistemul_de_raportare_saf-t,_deschis_pentru_testare_care_sunt_pasii_urmatori.html