BankNews.ro - The Business Republic

Raport PwC: Companiile vor arăta diferit în următorii trei ani datorită noilor modele de afaceri și de lucru, susținute de digitalizare
Finante-Banci | Data Publicarii: 03-09-2021

Potrivit sondajului „Great expectations: Global executives respond to business disruption” realizat la nivel global de către departamentul de strategie globală din rețeaua PwC împreună cu strategy&, 78% dintre directorii generali se așteaptă ca organizațiile pe care le conduc să arate total diferit în următorii trei ani ca urmare a pandemiei. Aceștia anticipează în acest context schimbări în modul de lucru dar și dezvoltarea de noi modele de afaceri susținute de investițiile continue în digitalizare.

Sondajul a fost realizat la nivel global în rândul a 250 de directori executivi seniori din zona EMEA, America de Nord și Asia, directori care conduc companii cu venituri anuale de peste un miliard de dolari.

”Criza generată de pandemie i-a convins pe liderii de companii că șansele de creștere depind de transformarea modelelor de afaceri și a modalitățile de lucru, și nu doar de măsuri temporare, precum reducerea de costuri, restructurarea portofoliului sau soluții tehnice ad-hoc. Construirea unor noi modele de afaceri și adaptarea modelului de operare implică schimbări semnificative în structura de investiții și de cheltuieli, inclusiv reduceri de personal în unele industrii. Este evident că executivii mizează foarte mult pe digitalizare în acest procese și consideră că investițiile în tehnologie și securitate cibernetică au devenit cruciale”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.

În ceea ce privește criza actuală și perioada imediat următoare, potrivit sondajului PwC, 23% dintre respondenții care au participat la acesta susțin că companiile pe care le conduc se reconfigurează pentru creștere. În același timp, 44% dintre respondenți spun că organizațiile lor se concentrează încă pe regândirea și optimizarea modelului de operare în vreme ce 33% sunt încă atenți la procesul de recuperare de după criza sanitară. Pe de altă parte, potrivit raportului, este de așteptat ca toate sectoarele economice să sufere transformări majore, cele mai importante fiind în farma, asigurări și transporturi.

Printre altele, conform aceluiași raport, este de așteptat ca investiții suplimentare de 10-15% să fie îndreptate către digitalizare și securitate cibernetică pentru a stimula creșterea. Astfel, principala țintă a investițiilor în digitalizare este reprezentată de dezvoltarea unor noi produse și servicii. Se va investi de asemenea în noi capabilități IT, mediu, sănătate și siguranță.

De asemenea, companiile au în vedere și diminuarea costurilor, cele mai mari scăderi fiind preconizate în zona imobiliară, cercetare, dezvoltare, marketing și resurse umane. Astfel, mai bine de 96% dintre companii iau în calcul tranziția către un nou tip de birou, cel al viitorului, unul care să permită noi modalități de lucru pe durata pandemiei și după aceasta. Se va reduce astfel amprenta imobiliară dar și costurile. 37% dintre directorii executivi vizează de asemenea reduceri de personal în următorul an, cele mai afectate sectoare din acest punct de vedere fiind cel industrial. Pe de altă parte, alți 37% dintre directorii executivi care au răspuns la sondajul inițiat de PwC spun că vor angaja personal nou în perioada imediat următoare.

http://www.banknews.ro/stire/88962_raport_pwc_companiile_vor_arăta_diferit_în_următorii_trei_ani_datorită_noilor_modele_de_afaceri_și_de_lucru,_susținute_de_digitalizare.html