BankNews.ro - The Business Republic

Cum pot beneficia de șomaj tehnic salariații firmelor a căror activitate este suspendată în contextul restricțiilor COVID-19
Economie | Data Publicarii: 01-11-2021

În contextul creșterii numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, a restricțiilor asu a prelungirii stării de alertă, redevine, din ce în ce mai posibil ca unele companii să își suspende temporar activitatea, total sau parțial. Salariații acestor companii, pe de altă parte, pot beneficia de șomaj tehnic până la data de 31 decembrie 2021 conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2021.

Prevederile acestei hotărâri se aplică și în cazul în care contractul individual de muncă este suspendat temporar din inițiativa angajatorului ca urmare a efectelor produse de virus ori, ca urmare a unei anchete epidemiologice. Excepție de la această regulă fac doar angajații care se află deja în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă acestuia.

Cuantumul indemnizației oferite în cazul șomajului tehnic este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de angajat. Suma este suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, plafonul maxim fiind de asemenea de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent.

„Pentru a putea acorda astfel de indemnizații angajaților, angajatorii depun la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, prin poșta electronică, o cerere însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor ce beneficiază de indemnizație. Plata indemnizațiilor se efectuează din bugetul asigurărilor de șomaj către angajatori în termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. Odată primite, angajatorii efectuează plata indemnizațiilor către angajați în cel mult 3 zile lucrătoare”, scrie Irina Marinescu, director al PwC România.

Indemnizația va fi calculată pentru întreaga perioadă în care contractul de muncă este suspendat dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2021. Aceasta este supusă de asemenea impozitării și plății contribuțiilor sociale și poate fi suplimentată de către angajator în cazul în care bugetul acestuia o permite.

„Această indemnizație (de cel mult 75% din câștigul salarial mediu brut) se acordă similar și profesioniștilor, persoane autorizate, persoanelor fizice care obțin venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe. Plata se efectuează de către agențiile teritoriale exclusiv în conturile bancare deschise de beneficiarii indemnizației, în termen de maximum 30 de zile de la data depunerii prin poșta electronică, a cererii, declarație pe propria răspundere, însoțită de documentul care atestă întreruperea temporară a activității, total sau parțial”, adaugă Irina Marinescu.

„Persoanele fizice care beneficiază de astfel de indemnizații suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, respectiv din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, nu pot dispune de suma de până la 3,5% din impozitul pe venit aferent indemnizațiilor, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private”, conchide ea.

http://www.banknews.ro/stire/89016_cum_pot_beneficia_de_șomaj_tehnic_salariații_firmelor_a_căror_activitate_este_suspendată_în_contextul_restricțiilor_covid-19.html