BankNews.ro - The Business Republic

Sondaj: Un sfert dintre români își țin cardul de credit intact
Finante-Banci | Data Publicarii: 05-11-2021

Potrivit unui sondaj realizat recent de Finzoom pentru CEC Bank în rândul utilizatorilor de Internet din țara noastră, unu din patru români care dețin un card de credit reușesc să și-l păstreze intact (24%), sau să acopere sumele utilizate integral, în fiecare lună (36%). De asemenea, chiar și atunci când există sume neacoperite total la final de lună, 45% dintre cei care au răspuns la sondaj susțin că au doar solduri mici de sub 2500 de lei, motiv pentru care putem trage concluzia că românii utilizează cardurile de credit cu prudență.

Astfel, potrivit datelor rezultate din sondajul amintit mai sus, majoritatea utilizatorilor din România știu să folosească cardul de credit și au reușit să identifice în mod corect avantajele acestuia. Doar 11% dintre respondenți susțin că folosesc acest tip de card pentru retrageri de numerar, operațiuni pentru care majoritatea băncilor percep dobânzi mai mari decât pentru plățile la comercianți.

De asemenea, 33% dintre respondenți spun că au optat pentru sisteme de plată în rate fără dobândă, piața de profil românească incluzând posibilitatea de a achiziționa carduri de credit cu între 3 și 24 de rate fără dobândă. Dintre acestea, una dintre cele mai avantajoase oferte este chiar a celor de la CEC Bank, ofertă care include 24 de rate fără dobândă aplicabile la orice comerciant din țară sau din străinătate.

Dintre motivele pentru care aleg cardurile de credit, 29% au indicat posibilitatea de a cumpăra acum și a plăti mai târziu, 20% au indicat accesul facil la bani în vreme ce 14% sunt atrași de costurile reduse în cazul în care rambursează banii la timp.

În ceea ce privește sumele utilizate lunar de pe cardurile de credit, 37% dintre respondenții la acest sondaj au dezvăluit sume între 300 și 1000 de lei, 24% sub 300 de lei în vreme ce 18% susțin că obișnuiesc să cheltuie sume cuprinse între 1000 și 2500 de lei lunar. 45% dintre aceștia folosesc cardul de credit bancar de una sau două ori pe lună, 20% pentru între trei și cinci operațiuni lunar în vreme ce 24% o fac pentru mai mult de 5 operațiuni în fiecare lună. 40% din cei care sunt reticenți în a folosi acest tip de carduri menționează ca motiv principal pentru temerile lor costul crescut al acestora care include dobânda și comisioanele percepute de bănci. Crează rețineri și tentația de a cheltui mai mult decât își permit (28%) sau teama de a nu putea rambursa creditul la timp.

http://www.banknews.ro/stire/89022_sondaj_un_sfert_dintre_români_își_țin_cardul_de_credit_intact.html