BankNews.ro - The Business Republic

EY: Producatorii si importatorii de medicamente ar putea fi obligati sa finanteze colectarea si eliminarea medicamentelor expirate
Economie | Data Publicarii: 07-11-2021

În cazul în care Camera Deputaților va vota de asemenea un proiect de lege aprobat deja de Senat, producătorii și distribuitorii de medicamente ar putea fi obligați să suporte costurile de gestionare a deșeurilor de medicamente. Aceștia vor putea face acest lucru fie în mod direct, fie prin contractarea unor servicii specializate în colectarea de deșeuri, apelând la operatori economici autorizați.

De asemenea, se intenționează implementarea unui sistem de verificare încrucișată a cantității de deșeuri de medicamente raportată de operatori economici, producători și punctele de desfacere a medicamentelor, pentru un mai bun și mai strict control asupra acestora, sancțiunile fiind deloc de neglijat: amendă și/sau suspendarea ori retragerea licenței.

Prevederile acestei propuneri de lege au fost aprobate la data de 11 octombrie de către Senat și au intrat în dezbaterea Camerei Deputaților. Scopul final al legii este cel de a completa legislația actuală și de a simplifica preluarea medicamentelor expirate de către farmacii, crescând în același timp gradul lor de gestionare și colectare.

Până acum, problema deșeurilor medicale era incomplet reglementată la nivelul țării noastre, rezolvarea venind de obicei de la farmacii, care preluau de la populație medicamentele expirate. De acum înainte însă, în cazul în care legea va fi promulgată, sarcina colectării și administrării acestor deșeuri va cădea în sarcina producătorilor. Mai mult, aceștia vor contribui anual cu suma de 30 lei/kg pentru deșeurile care nu au fost colectate și eliminate.

„Potrivit proiectului de Lege, obiectivele anuale privind colectarea și eliminarea deșeurilor vor fi următoarele: pentru anul în curs - 10% din greutatea substanței farmaceutice puse pe piață în anul precedent; din anul următor, însă, obiectivele devin mai strânse - 20% din greutatea substanței farmaceutice puse pe piață în anul precedent; iar din cel de-al treilea an - un procent calculat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, scriu Georgiana Iancu, coordonator al departamentului de taxe indirecte și Daniela Neagoe, senior manager în cadrul EY România.

„De asemenea, proiectul de lege stipulează obligații și pentru farmacii, pentru punctele de desfacere care comercializează către consumatorii finali medicamente, dintre care - să încheie contracte în vederea gestionării deșeurilor cu operatori economici autorizați, să asigure gratuit și fără solicitarea datelor personale, pentru populație, posibilitatea de a se debarasa de deșeuri în recipiente dedicate; să țină evidența lunară a deșeurilor preluate și predate în vederea eliminării și să o raporteze Administrației Fondului pentru Mediu. Însă, conform proiectului, farmaciile nu vor fi considerate colectori în înțelesul Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, și nu vor avea obligația să se autorizeze suplimentar pentru îndeplinirea acestor obligații”, adaugă acestea.

http://www.banknews.ro/stire/89024_ey_producatorii_si_importatorii_de_medicamente_ar_putea_fi_obligati_sa_finanteze_colectarea_si_eliminarea_medicamentelor_expirate.html