BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Romania taxeaza drastic vanzarea creditelor neperformante. Cum se procedeaza in alte tari?
Finante-Banci | Data Publicarii: 09-11-2021

În România, piața cesiunii de creanțe neperformante este în prezent blocată ca urmare a impozitării excesive a sumelor obținute de pe urma unor asemenea tranzacții, o regulă care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2018. Ca urmare a reglementărilor în vigoare, multe companii au fost descurajate de la a recurge la cesiunea creanțelor, cu precădere instituțiile financiare care apelau până nu demult la asemenea operațiuni pentru a-și curăța bilanțul, în conformitate cu recomandările făcute chiar de Banca Națională a României. De altfel Deloitte a realizat și un studiu la nivel comunitar, „Prevederi fiscale privind cesiunea de creanțe de către instituțiile de credit”, în urma căruia descoperim că cel puțin la nivelul țării noastre, cesiunea de creanțe este una dintre cele mai costisitoare astfel de operațiuni în comparație cu celelalte țări din Europa Centrală.

Înainte de data de 1 ianuarie 2018, creanțele aferente clienților care întârziau plățile erau de cele mai multe ori cesionate către societăți specializate care beneficiau de infrastructura necesară pentru a recupera aceste datorii. În perioada care s-a scurs de la data respectivă, pe de altă parte, ca urmare a nivelului ridicat de impozitare, piața de cesiuni de creanțe neperformante s-a blocat în România, băncile preferând să gestioneze intern recuperarea acestora în ciuda riscurilor mai mari cu privire la ajustările pentru deprecierea creanțelor.

În prezent, pierderea înregistrată ca urmare a cesiunii de creanțe este deductibilă în România într-un procent de 30%. Astfel, 70% din aceste pierderi sunt incluse în baza impozitabilă și taxată cu 16% impozit pe profit. S-a ajuns astfel la situația în care orice cesiune la un preț mai mic de 11 cenți la un dolar aduce creditorului cheltuieli mai mari decât veniturile provenite din cesiunea respectivă.

„Menținerea acestor limitări este cu atât mai discutabilă cu cât este de așteptat ca nivelului creditelor neperformante să crească în viitorul apropiat. Mai exact, ca urmare a derulării celor mai recente teste de stres în sectorul bancar, Banca Națională a României a estimat creșterea ratei creditelor neperformante pentru decembrie 2022 la 9,9% în scenariul de bază și la 19,4% în scenariul advers. În prezent, rata creditelor neperformante în România este de 3,94%, comparativ cu 2,5%, în UE (la momentul martie 2021), iar expirarea măsurilor de ameliorare a efectelor pandemiei (moratorii) este doar una din cauzele care pot conduce neîndoielnic la creșterea ratei de credite neperformante. Totodată, indicativ, dorim să reamintim că în perioada care a urmat crizei financiare din 2008 această rată a depășit 20%” scriu Alexandra Smedoiu, Partener, Anca Ghizdavu, Senior Manager, și Cristina Borș, Manager, Impozitare Directă, Deloitte România.

„Astfel, în cazul în care regulile fiscale se mențin, băncile vor avea de ales între a menține creditele neperformante în bilanț, ceea ce ar genera costuri suplimentare cu ajustările pentru deprecierea creanțelor și cu asigurarea resurselor necesare pentru monitorizarea și recuperarea acestora, sau a le cesiona către firme specializate în recuperare, dar cu costuri foarte mari impuse de taxarea excesivă”, conchid cele două.

http://www.banknews.ro/stire/89028_opinie_deloitte_romania_taxeaza_drastic_vanzarea_creditelor_neperformante_cum_se_procedeaza_in_alte_tari.html