BankNews.ro - The Business Republic

Studiu Deloitte: Companiile multinationale se asteapta la cresterea taxarii, iar 90% estimeaza inmultirea litigiilor fiscale
Finante-Banci | Data Publicarii: 07-12-2021

Conform studiului Deloitte Tax Survey: Beyond bEPS, 58% din companiile din întreaga lume se așteaptă la o înăsprire a fiscalității ca urmare a efectelor produse de pandemia de Covid-19. De asemenea, 90% estimează și o creștere a numărului de litigii fiscale ca urmare a deficitelor guvernamentale din ce în ce mai mari înregistrate în același context. Mai mult, aproape jumătate, mai precis 45% dintre respondenți, se așteaptă la controale fiscale din ce în ce mai riguroase în țările în care sunt localizate companiile mamă ca urmare a pandemiei în vreme ce 65% dintre aceștia sunt de părere că autoritățile fiscale din țările respective utilizează din ce în ce mai multe instrumente bazate pe colectarea și analiza seturilor de date în controalele pe care acestea le derulează.

Pe de altă parte, doar 14% dintre companiile care au participat la acest sondaj consideră că guvernele țărilor în care activează au oferit un sprijin consistent în contextul pandemiei, 38% anticipând de asemenea o reducere a cooperării globale în materie de taxe, în același context.

Să nu uităm că Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a propus o reformă fiscală la nivel global, reformă ce are ca scop distribuirea mai echitabilă a drepturilor de impozitare a profiturilor obținute de companiile multinaționale. Ca urmare a acesteia, 62% dintre respondenți se așteaptă la o creștere a poverii fiscale aferente impozitului pe profit. De asemenea, 40% dintre respondenți admit că s-au implicat activ în consultările derulate sub coordonarea OCDE.

„Dezbaterile din cadrul OCDE au evoluat rapid anul acesta, acordul pe cei doi piloni a fost semnat de 140 de țări din întreaga lume, iar în prezent se află în analiză pentru implementare la nivelul legislațiilor fiscale locale. Pentru România, ca parte semnatară a acordului, așteptăm modificări ale legislației fiscale cel mai probabil în următorul an. Impactul bugetar ar trebui să fie pozitiv, datorită unor alocări suplimentare de venituri impozabile pentru țara noastră, dar nu există încă estimări cu privire la acest impact”, a declarat Dan Bădin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

49% dintre respondenții care au participat la studiul amintit mai sus anticipează obligații fiscale mai mari aferente impozitării cu reținere la sursă în vreme ce 53% susțin că organizațiile lor au implementat politici și proceduri suplimentare ca răspuns la intensificarea controalelor cu privire la impozitul pe profit.

Mai mult, aproape două treimi dintre companii intenționează să majoreze investițiile în soluții fiscale bazate pe noile tehnologii, motivele lor fiind independente de pandemia de Covid-19 sau de reglementările BEPS și mai degrabă o consecință firească a evoluției pieței.

Studiul mai evidențiază faptul că aproape 80% dintre respondenți sunt de părere că interesul mass-media, al politicienilor și al activiștilor față de taxarea companiilor va crește pe fondul pandemiei în țările în care grupurile lor operează.

http://www.banknews.ro/stire/89054_studiu_deloitte_companiile_multinationale_se_asteapta_la_cresterea_taxarii,_iar_90p_estimeaza_inmultirea_litigiilor_fiscale.html