BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Provocari fiscale de final de an in industria auto – obligatii si oportunitati
Auto | Data Publicarii: 26-12-2021

Departamentele financiare ale companiilor se concentrează la fiecare sfârșit de an pe îndeplinirea obligațiilor legale legate de declararea și plata taxelor la bugetul de stat. Pentru conformarea fiscală și în același timp pentru o bună optimizare a fluxului de numerar, societățile comerciale sunt nevoite să deruleze o serie de operațiuni și verificări care de regulă, deși ar trebui realizate periodic, sunt amânate adesea din cauza presiunilor cotidiene, motiv pentru care contribuabilii riscă să omită anumite obligații de declarare și astfel, să rateze o serie de oportunități. Deși această situație este valabilă pentru majoritatea companiilor, cele mai afectate sunt cele multinaționale, inclusiv cele din domeniul auto.

Una dintre verificările esențiale care pot avea și un impact pozitiv asupra fluxului de numerar este analiza capitalurilor proprii. Începând cu exercițiul de închidere pentru impozitul pe profit aferent anului financiar 2021, companiile au posibilitatea de a opta pentru aplicarea unor reduceri substanțiale la impozitul pe profit care pot ajunge chiar la 12% atunci când capitalurile proprii au înregistrat o creștere față de anul anterior.

„O altă verificare esențială din perspectiva pregătirii raportării de final de an, cu impact în zona deductibilității cheltuielilor și a prețurilor de transfer, vizează cantitatea de informații deținute pentru documentarea tranzacțiilor transfrontaliere (cu precădere) care implică servicii prestate pentru contribuabili de persoane afiliate. În acest caz, în plus față de testarea marjelor de profitabilitate, la finalul fiecărui an fiscal, companiile trebuie să se asigure că dispun de suficiente informații și documente suport pentru a demonstra prestarea efectivă a serviciilor și beneficiul obținut, dar și datele necesare cu privire la prețurile plătite pentru serviciile primite. Dacă astfel de informații nu au fost colectate și menținute în timpul anului, trebuie obținute de la persoanele afiliate”, scriu Elena Geageac, senior manager impozitare directă, Victoria Dobre, senior manager impozitare directă și Adelina Grosu, senior manager prețuri de transfer, Deloitte România.

O altă acțiune care ar trebui întreprinsă de companii este revizuirea deducerii suplimentare a TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii declarați inactivi cu codul de TVA anulat. Aceasta ar trebui să fie întreprinsă cel puțin la final de an dacă nu lunar, așa cum ar fi mai degrabă indicat.

„Într-o industrie în care stocurile reprezintă principalul activ necesar în desfășurarea activității economice, este de așteptat ca, în urma procesului de inventariere anuală, să rezulte valori materiale care trebuie analizate cu atenție de departamentele financiar-contabile. În acest sens, este bine de știut că există multiple situații în care lipsurile la inventar nu sunt considerate automat nedeductibile din perspectiva impozitului pe profit. Este cazul minusurilor care rezultă din cauza unor erori de comunicare între sistemele de gestiune a stocurilor și sistemele financiar-contabile. Exemplele de acest gen pot continua și, de aceea, contribuabilii trebuie să analizeze riguros fiecare situație care generează lipsuri în inventar. Din perspectiva TVA, de asemenea, este esențială realizarea unei analize cu privire la obligațiile de ajustare sau de auto-colectare în cazul bunurilor care lipsesc din inventar sau la cele ce pot să apară ca urmare a pierderilor tehnologice și a consumului propriu. În cadrul inspecțiilor fiscale, autoritățile acordă o atenție sporită unor astfel de aspecte și, de cele mai multe ori, concluzia acestora este defavorabilă contribuabililor”, adaugă cei trei experți Deloitte.

De asemenea, finalul de an reprezintă și perioada perfectă pentru o analiză în retrospectivă a operațiunilor desfășurate. Companiile pot realiza verificări temeinice privind furnizorii, evitând astfel situațiile în care aceștia sunt implicați în potențiale acțiuni și activități cu caracter fraudulos. Pe de altă parte, contribuabilii care derulează operațiuni scutite cu drept de deducere a TVA trebuie să se asigure că dețin documentele justificative în acest scop pentru export sau livrări intracomunitare de bunuri.

„În concluzie, contribuabilii care activează în industria auto, dar nu numai, trebuie să analizeze cu atenție activitatea derulată în timpul anului și să țină cont de toate implicațiile fiscale aferente, pentru a-și optimiza fluxul de numerar și pentru a se conforma reglementărilor legate de raportările de final de an”, conchid cei trei.

http://www.banknews.ro/stire/89070_opinie_deloitte_provocari_fiscale_de_final_de_an_in_industria_auto_e��_obligatii_si_oportunitati.html