BankNews.ro - The Business Republic

PwC: Cum pot instituțiile financiare să facă față valului de reglementări și cerințe ESG
Finante-Banci | Data Publicarii: 25-01-2022

Când vine vorba despre alocarea și direcționarea capitalului către investiții durabile, instituțiile financiare joacă un rol esențial prin intermediul activităților pe care acestea le desfășoară, activități de creditare și asigurări care ating fiecare sector al economiei locale. Începând cu energia și până la defrișările de păduri, instituțiile financiare au capacitatea de a controla expunerile la riscurile ESG a clienților pe care acestea îi finanțează, motiv pentru care și presiunea pentru acest sector al economiei este foarte ridicată, presiune de a acționa sustenabil și de a lua întotdeauna în considerare riscurile ESG în activitatea lor.

„Băncile din Uniunea Europeană aflate sub supravegherea Băncii Central Europene (BCE) au fost avertizate în ultimul raport emis de BCE că cele mai multe dintre ele nu sunt pregătite pentru transformarea ESG. Când vorbim de managementul riscurilor, doar una din două bănci a reușit să-și contureze procese de identificare, evaluare și gestionare a riscurilor legate de climă. Mai puțin de una din patru bănci și-a testat portofoliile de credite împotriva unor astfel de riscuri. În ceea ce privește indicatorii folosiți pentru monitorizarea acestor expuneri, BCE a remarcat că ambițiile nu sunt întotdeauna susținute de informații relevante”, spun Ana Maria Butucaru, Partener servicii financiare PwC România și Andreea Topuzu, Senior Manager PwC România.

De asemenea, BCE a cerut băncilor să elaboreze planuri revizuite de implementare destinate îmbunătățirii practicilor existente, revizuind în același timp calitatea acestor planuri și evaluând felul în care ele abordează lacunele existente în practicile instituțiilor. Calitatea planurilor de revizuire prezentate de jucătorii din domeniul financiar pe de altă parte, a variat semnificativ de la o instituție la alta. BCE se așteaptă însă ca toate acestea să ia măsuri decisive pentru a remedia toate deficiențele constatate.

De asemenea, instituțiile europene sunt hotărâte să mențină în continuare presiunea pe care o pun asupra sectorului financiar. În acest an, vor începe și testele de stres ale băncilor din zona euro. Tot în acest an va intra în vigoare și raportarea obligatorie privind riscurile din portofoliile de împrumuturi, lucru pentru care se va folosi noua taxonomie UE a activităților durabile. Mai mult, anul trecut a intrat în vigoare și Regulamentul UE 2019/2088 despre informațiile cu privire la sustenabilitate în sectorul serviciilor financiare (SFDR) care obligă participanții la această piață să publice informații despre cum înregistrează riscurile și oportunitățile ESG în deciziile de investiții pe care le iau.

”În ultimul an, Comisia Europeană a revizuit Directiva de raportare non-financiară, publicând noua propunere de Directivă - CSRD - care aduce schimbări fundamentale precum cerințe de audit al informațiilor non-financiare, standarde europene de raportare non-financiară, digitalizarea raportării, detalierea procesului de alegere a subiectelor ESG prezentate (“analiza de materialitate”). Atunci când sunt analizate împreună, aspectele ESG au impact asupra conformității, reputației si business-ului deopotrivă și ar putea deveni la fel de importante pentru viitorul bancar ca și transformarea digitală sau crearea de ecosisteme pentru open banking”, conchid cele două.

http://www.banknews.ro/stire/89090_pwc_cum_pot_instituțiile_financiare_să_facă_față_valului_de_reglementări_și_cerințe_esg.html