BankNews.ro - The Business Republic

Studiu EY România: 90% dintre liderii de companii din România spun că provocările geopolitice determină ajustări în investițiile strategice
Economie | Data Publicarii: 04-04-2022

Nu a fost niciodată mai dificilă decât acum elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii care să optimizeze valoarea pentru toate părțile interesate, sub presiunea consistentă și constantă din ultimii doi ani a pandemiei de Covid-19 și a tensiunilor economice generate de criza economică care a urmat. Directorii generali sunt astfel nevoiți să găsească modalități de a păstra echilibrul în companiile pe care le conduc, de a remodela portofoliile de a redefini întregul ecosistem al organizațiilor lor. Cum reacționează companiile în acest context și ce măsuri adoptă liderii acestora pentru a asigura sustenabilitatea, creșterea și crearea de valoare pe termen lung?

Potrivit celei mai noi ediții a studiului EY „2022 CEO Outlook Survey”, riscurile exogene precum tensiunile geopolitice au fost printre cele mai mari preocupări ale directorilor generali de mari companii din țara noastră, peste 20% dintre aceștia amintindu-le, chiar și înainte de războiul din Ucraina declanșat de invazia rusească de la finele lunii februarie.

De asemenea, 95% dintre cei care au participat la acest sondaj susțin că vor ajusta investițiile strategice din cauza situației geopolitice, presiunile resimțite de aceștia punându-i în opoziție cu tendințele globale, care au manifestat tendințe de ajustare a investițiilor într-o proporție mult mai mică, de doar 55%.

Mai mult, aproape 60% dintre cei care au răspuns la sondajul inițiat de EY, directori generali din România, susțin că au amânat deja cel puțin o investiție transfrontalieră planificată în perioada imediat următoare, până la clarificări suplimentare. În același timp, 22% susțin că au oprit o astfel de investiție planificată în ultimele 12 luni, în vreme ce 19%, la polul opus, declară că au accelerat investițiile transfrontaliere.

”Companiile îşi resetează sistemele de identificare a riscurilor pentru a lua în calcul noile realități. Liderii organizaţiilor analizează impactul acestor probleme interconectate şi construiesc, pas cu pas, o strategie flexibilă și cu o capacitate crescută de adaptare pentru un viitor care se arată mai dinamic, în care agilitatea, rezilienţa și asumarea de riscuri sporite vor fi esențiale pentru a valorifica noi oportunități”, explică Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

În fine, 54% dintre respondenții care au participat la studiul amintit mai sus spun că vor acorda o mai mare atenție și vor prioritiza investițiile în afacerile existente și în transformarea digitală. Nu în ultimul rând, 42% din directorii generali din România intenționează să investească prin intermediul pieței de fuziuni și achiziții în următoarele 12 luni.

http://www.banknews.ro/stire/89141_studiu_ey_românia_90p_dintre_liderii_de_companii_din_românia_spun_că_provocările_geopolitice_determină_ajustări_în_investițiile_strategice.html