BankNews.ro - The Business Republic

Studiu Deloitte: masina personala ramane mijlocul de transport preferat al romanilor
Auto | Data Publicarii: 22-04-2022

Potrivit studiului Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study realizat în 25 de țări la nivel global inclusiv în țara noastră, 40% dintre români susțin că mașina personală continuă să fie mijlocul de transport zilnic preferat în vreme ce 63% susțin că această preferință se va menține și în anii care urmează.

În acest context în care mașina personală rămâne în prim planul preferințelor, românii sunt dispuși să plătească în plus pentru dotări și tehnologii de ultimă generație pentru creșterea siguranței (91%), motorizări alternative (89%) dar și dispozitive de conectare (87%). De asemenea, românii ar prefera mai degrabă mașinile electrice și sunt dispuși să plătească mai mult pentru asemenea vehicule decât pe cele cu combustie internă însă totodată, 70% dintre respondenți se așteaptă ca prețul electricelor să se încadreze într-un interval de preț de până la 100.000 de lei.

Studiul amintit mai sus, Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study a fost realizat pe baza unui sondaj de opinie la care au participat peste 26.000 de respondenți din 25 de țări din întreaga lume, aproape jumătate dintre aceștia fiind cetățeni din zece state europene precum România, Polonia, Spania, Marea Britanie, Italia, Germania, Franța, Cehia, Belgia și Austria.

Amintim de asemenea faptul că 70% din respondenții români sunt de acord să ofere acces la datele lor personale colectate cu ajutorul tehnologiilor de bord. 74% își dau acordul în condițiile în care aceste tehnologii sunt utilizate pentru evitarea sau prevenirea accidentelor și pentru siguranța rutieră, 71% pentru raportări legate de funcționalitatea mașinii respectiv 68% pentru actualizarea informațiilor cu privire la trafic, rute alternative și congestiile de trafic existente.

„Dotarea mașinilor cu tehnologii digitale a devenit obișnuință în ultimii ani, astfel că aspectele legate de protecția datelor colectate prin intermediul acestora a atras tot mai mult atenția consumatorilor, producătorilor și, nu în ultimul rând, a autorităților. Partajarea acestor date este în curs de reglementare la nivel european, astfel încât informațiile să fie utilizate într-o manieră sigură și corectă. Încă de anul trecut există un dialog permanent între Asociația Producătorilor de Autovehicule din Europa și Comisia Europeană pentru a se asigura, pe de o parte, că reglementarea nu va fi excesivă și, pe de altă parte, că aceasta va aduce beneficii consumatorilor și le va spori încrederea cu privire la siguranța datelor personale”, susține Ciprian Gavriliu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Și pandemia de Covid-19 a jucat un rol major în deciziile luate de cei care au participat la studiul amintit mai sus, 16% declarând că în ultimii doi ani și-au schimbat decizia cu privire la achiziționarea unei mașini personale, chiar dacă înainte nu intenționau să facă acest lucru. Ca modalitate de plată, românii preferă încă în majoritate numerarul în vreme ce doar 40% apelează la credite bancare sau leasing pentru achiziția unei mașini noi.

http://www.banknews.ro/stire/89157_studiu_deloitte_masina_personala_ramane_mijlocul_de_transport_preferat_al_romanilor.html