BankNews.ro - The Business Republic

Revenire exploziva in HoReCa: peste 11.000 de joburi noi de la ridicarea restrictiilor
Economie | Data Publicarii: 12-05-2022

Imediat după data de 9 martie, dată la care autoritățile din România au pus capăt restricțiilor instituite ca urmare a pandemiei de Covid-19, angajatorii din industria HoReCa au scos la bătaie peste 11.000 de posturi atât în țară cât și în străinătate. Astfel, acest sector de piață, se clasează pe locul al doilea în topul sectoarelor economice cu cele mai multe oferte de angajare publicate pe portalul eJobs, imediat după cel de Retail.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul de joburi din acest sector, cel al ospitalității este în prezent cu 153% mai mare și cu 22% mai mare comparativ cu 2019, an pre-pandemic. Mai mult, dacă comparăm aceste cifre cu întregul an 2021, creșterea este una cât se poate de spectaculoasă, de 262%, potrivit portalului de locuri de muncă, eJobs.

Oferta de locuri de muncă din HoReCa este mare însă cei care își caută un loc de muncă rămând sceptici față de acest sector economic. Astfel, numărul de aplicanți este în prezent cu aproximativ 20% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut (martie-mai). Observăm cu toate acestea o creștere de 11% față de ultimul an considerat ca fiind de normalitate, și anume anul 2019.

„Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

Angajatori din marile centre universitare ale țării au publicat cele mai multe oferte de angajare în sectorul HoReCa pe portalul eJobs în ultima perioadă. Capitala București ocupă prima poziție în acest top cu peste 6000 de oferte de angajare în industria ospitalității, urmată de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu, orașe care atrag un număr mare de turiști în sezonul estival și nu numai.

„Ne așteptăm ca numărul de joburi să crească și mai mult în sezonul estival, din păcate însă deficitul de forță de muncă rămâne cea mai mare problemă. În acest sens, angajatorii apelează în continuare la importul de angajați din străinătate. Suntem optimiști însă că, odată cu creșterile salariale din domeniu, dar și cu reabilitarea imaginii industriei, la care se va ajunge ca urmare a faptului că nu mai avem restricții, și candidații din România vor se vor reîntoarce la joburile din HoReCa”, mai spune Bogdan Badea.

De asemenea, amintim faptul că aproape una din zece oferte de angajare în HoReCa (9,4%) reprezintă oferte de angajare în afara țării. Cele mai multe locuri de muncă în acest domeniu sunt disponibile pentru românii care își caută un job în țări precum Grecia, Germania, Olanda, Cipru, Franța, Danemarca sau Norvegia.

http://www.banknews.ro/stire/89177_revenire_exploziva_in_horeca_peste_11000_de_joburi_noi_de_la_ridicarea_restrictiilor.html