BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Reff & Asociatii: Directiva Omnibus – protectie suplimentara pentru consumatori, sanctiuni sporite pentru comercianti
Economie | Data Publicarii: 06-06-2022

Pe parcursul anului 2022 s-au produs multe schimbări în legislația națională cu privire la protecția consumatorilor. Cea mai importantă și poate cea mai așteptată dintre acestea, vizează implementarea Directivei Omnibus. Aceasta a fost transpusă în legislația locală prin intermediul Ordonanței de Urgență 58/2022 care a fost publicată la data de 6 mai 2022 în Monitorul Oficial și vizează o mai bună respectare a normelor UE de protecție a consumatorilor și modernizarea cadrului legal pentru aceste legi astfel încât acesta să fie adecvat pentru economia digitală.

„Pentru a spori nivelul de protecție a consumatorilor și a le oferi acestora acces la informații corecte și complete cu privire la produsele căutate, autoritățile europene au demarat, în 2018, inițiativa „New deal for consumers”, care cuprindea o serie de directive aplicabile în materia protecției consumatorilor. Dintre acestea, Directiva Omnibus este cea mai importantă, întrucât aduce schimbări semnificative pentru aproape toți operatorii economici care oferă produse sau servicii consumatorilor, mai ales în domeniul online”, scriu Silvia Axinescu, Senior Managing Associate, Andreea Zaharia, Managing Associate, și Ana Galgoțiu-Săraru, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Noua reglementare introduce, în domeniul protecției consumatorilor, posibilitatea aplicării de sancțiuni calculate pe baza cifrei de afaceri. Astfel, potrivit noilor reglementări, dacă o anumită practică afectează consumatorii din mai multe state membre ale UE, sancțiunile aplicabile vor fi cuprinse între 0,1% și 4% din cifra de afaceri anuală a profesionistului în cauză, realizată în anul financiar anterior sancționării, pe teritoriul României. Procesul verbal prin care profesionistul a fost sancționat va putea fi atacat cu o plângere contravențională, conform Ordonanței Guvernului 2/2001. Spre deosebire de regimul comun al contravențiilor, noile reglementări introduc un termen de trei ani pentru constatarea și sancționarea faptelor”, continuă aceștia.

De asemenea, Ordonanța de Urgență 58/2022, introduce și conceptul de cazier comercial, o fișă de evidență prin intermediul căreia Autoritatea națională pentru Protecția Consumatorilor consemnează fapte și sancțiuni aplicate operatorilor economici.

Printre modificările importante aduse de Ordonanța care transpune în legea locală Directiva Omnibus, este și cea care se referă la clauzele abuzive, mai precis la acțiunea de constatare a acestora, care devine imprescriptibilă prin derogare de la normele cuprinse în Codul civil ce guvernează prescripția. Mai mult, instanțele de judecată vor avea obligația de a desemna din oficiu caracterul abuziv al unei clauze contractuale și să nu o aplice dacă se dovedește că aceasta este abuzivă. Excepție de la această regulă sunt cazurile în care însuși consumatorul se opune și solicită aplicarea clauzei.

Tot în domeniul clauzelor abuzive, ordonanța stabilește că instanța de executare poate examina, în cadrul contestației la executare, caracterul abuziv al unei clauze cuprinse în contractul încheiat între profesionist și consumator. În această situație, contestația la executare este imprescriptibilă. Pragul minim al amenzii contravenționale aplicabile în cazul încălcării interdicției de a stipula clauze abuzive în contractele cu consumatorii se majorează de la 200 de lei la 20.000 de lei, iar pragul maxim, de la 1.000 de lei la 100.000 de lei”, adaugă experții Deloitte.

http://www.banknews.ro/stire/89188_opinie_reff__asociatii_directiva_omnibus_e��_protectie_suplimentara_pentru_consumatori,_sanctiuni_sporite_pentru_comercianti.html