BankNews.ro - The Business Republic

Piața muncii, la 3 luni de la ridicarea restricțiilor: aproape 130.000 de joburi nou apărute
HR/Cariere | Data Publicarii: 22-06-2022

Sectoarele puternic afectate de pandemia de Covid-19 au început să își revină în primele 3 luni fără restricții în România. Acest lucru este vizibil și pe piața muncii. Astfel, potrivit eJobs, din martie și până acum, au fost postate peste 130.000 de joburi noi, o creștere de peste 30% în ceea ce privește oportunitățile de angajare, comparativ cu trimestrul anterior.

Campion istoric în categoria celor mai activi angajatori de pe piața muncii, retailul a continuat să domine în topul sectoarelor cu cea mai mare ofertă de poziții noi. Pe următoarele locuri în acest top însă, revin domenii care au înregistrat creșteri spectaculoase ca urmare a eliminării restricțiilor impuse pe timpul pandemiei.

”Dacă ne uităm în lista industriilor cu cele mai multe joburi postate în ultimele trei luni, vedem, imediat după retail, zona de servicii, industria alimentară, turismul și transporturile. Toate, cu excepția retailului, sunt zone care au fost afectate, într-o măsură considerabilă, de măsurile impuse în ultimii doi ani de pandemie. Pentru fiecare dintre aceste domenii vorbim despre creșteri de două cifre, însă cele mai semnificative sunt cele din turism, unde numărul de noi locuri de muncă aproape că s-a dublat. Organizatorii de evenimente reprezintă o altă categorie de angajatori pentru care nevoia de personal a crescut cu 60% pentru aceeași perioadă de timp”, spune Roxana Drăghici, head of sales, eJobs România.

Astfel, începând cu luna martie și până în prezent, platforma eJobs a înregistrat 20.000 de joburi noi postate în domeniul serviciilor, 17.600 în industria alimentară, 15.000 în turism și 14.000 în logistică și transporturi.

De asemenea, în acest al doilea trimestru al anului, au fost publicate 4000 de posturi noi în domeniul evenimentelor. Nu în ultimul rând, s-a dublat numărul de posturi sezoniere, angajatorii pregătindu-se de sezonul estival, joburi alocate celor care vor să lucreze în turism și horeca.

În ceea ce privește interesul candidaților pentru locuri de muncă noi, turismul a beneficiat de cele mai multe aplicații (193.000) în perioada martie iunie. 184.000 de mii de persoane au aplicat în această perioadă pentru joburi din industria alimentară, respectiv 183.000 pentru industria de transport și logistică. 38.000 de aplicări au fost înregistrate pentru locuri de muncă sezoniere în perioada martie-iunie.

”O schimbare interesantă și oarecum neașteptată pentru aceste trei luni a fost reprezentată de creșterea numărului de joburi remote. Cifrele eJobs.ro arată un total de 11.500 de joburi în perioada martie-iunie 2022, de aproape trei ori mai multe decât în același interval de timp din 2021 și cu 60% peste nivelul înregistrat în trimestrul anterior. Și interesul candidaților pentru munca de acasă a rămas crescut – 318.000 de aplicări din martie până în iunie”, a mai spus Roxana Drăghici.

http://www.banknews.ro/stire/89197_piața_muncii,_la_3_luni_de_la_ridicarea_restricțiilor_aproape_130000_de_joburi_nou_apărute.html