BankNews.ro - The Business Republic

Studiu Deloitte: pesimism mai puternic decat la inceputul pandemiei vizavi de conditiile economice in randul firmelor de capital privat din Europa Centrala
Economie | Data Publicarii: 04-08-2022

Potrivit studiului Deloitte Private Equity (PE) Confidence Survey din acest an, 86% dintre respondenți sunt de părere că condițiile economice se vor deteriora în lunile următoare în contextul în care războiul din Ucraina și pandemia de Covid 19 au avut efecte puternice asupra achizițiilor, a ratei dobânzilor dar și asupra lanțurilor de aprovizionare.

Potrivit studiului, nivelul de pesimism este chiar mai mare decât la debutul pandemiei și niciunul dintre cei care au participat la acest sondaj nu este optimist în ceea ce privește potențialul de îmbunătățire al climatului economic general. De altfel, indicele de încredere care evoluează în tandem cu evoluția economică, a scăzut de la 149 în vara anului trecut la doar 58 în acest an, acesta fiind de altfel și al doilea cel mai scăzut nivel istoric după toamna anului 2008, când ne-am confruntat cu ultima criza majoră din punct de vedere economic.

Pe de altă parte, firmele de capital privat au încă apetit pentru tranzacționare, în ciuda incertitudinilor în creștere. Aproape jumătate dintre acestea spun că se vor concentra pe noi investiții (scădere față de nivelul de 61% de anul trecut).

„Ne aflăm într-o fază dominată de cumpărători, arată studiul nostru. Faptul că multiplii de evaluare sunt în scădere face ca această perioadă să fie propice achizițiilor. Cu toate acestea, firmele de capital privat rămân prudente, după cum deducem din creșterea ponderii celor care se vor concentra pe gestionarea portofoliului (43%), ceea ce sugerează o atitudine defensivă, în anticiparea unor dificultăți.

În prezent, inflația și costul finanțării sunt unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă piața din Europa Centrală. În România, nu ne așteptăm să vedem diferențe față de restul regiunii, deși cred cu tărie că țara noastră este o destinație ideală pentru investițiile pe care multe țări din Vestul Europei sau chiar de pe alte continente intenționează să le facă în viitorul apropiat”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Firmele de Private Equity din zona Europei Centrale se așteaptă de asemenea la dificultăți cu privire la finanțarea tranzacțiilor în lunile care urmează. Două treimi dintre acestea, mai precis 71%, anticipează o reducere a accesului la finanțare. Creșterea este semnificativă din acest punct de vedere, procentul din iarna acestui an fiind de doar 30%.

Importanța aspectelor legate de sustenabilitate a crescut de asemenea în ultimii doi ani atât pentru companii cât și pentru fondurile de capital privat. Astfel, 53% dintre cei care au participat la studiu au implementat o politică de investiții care să includă factori ESG, o creștere semnificativă față de ultimul trimestru al anului trecut și primul trimestru al acestui an când procentul era de doar 30%.

http://www.banknews.ro/stire/89236_studiu_deloitte_pesimism_mai_puternic_decat_la_inceputul_pandemiei_vizavi_de_conditiile_economice_in_randul_firmelor_de_capital_privat_din_europa_centrala.html