BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Schimbari majore la impozitarea in domeniul HoReCa si a microîntreprinderilor. Ce regim fiscal alegem?
Economie | Data Publicarii: 09-08-2022

Începând cu anul 2023, regulile de impozitare ale societăților din domeniul ospitalității și a microîntreprinderilor se vor schimba din nou. Pentru HoReCa, spre exemplu, dispare impozitul specific pentru suprafața de servire în vreme ce societățile vizate vor trebui să aleagă regimul fiscal care le este cel mai favorabil și anume, impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit.

Regimul de impozitare pentru microintreprinderi va deveni de asemenea opțional începând cu 2023, scăzând și pragul de încadrare de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Cota de impozitare devine unică, de 1%, însă nu și pentru firmele de consultanță și management, care obțin venituri din astfel de activități, în proporție mai mare de 20% din totalul acestora. De asemenea, acest regim de impozitare se aplică pentru un număr de maxim 3 societăți care au același acționar care deține peste 25% din valoarea sau numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

Mai mult, după cinci ani de la apariția acestuia, impozitul fix în funcție de suprafața de servire este eliminat din domeniul HoReCa. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, companiile din domeniul ospitalității vor putea opta pentru impozitul unic aplica unei microîntreprinderi sau pentru impozitul pe profit. De asemenea, deși regimul de impozitare pentru microintreprinderi este limitat la o cifră de afaceri de maximum 500.000 de euro, această limită nu este aplicabilă și în cazul HoReCa. Chiar dacă depășesc acest plafon, societățile din domeniul ospitalității pot, prin urmare, aplica pentru plata unui impozit de 1% din cifra de afaceri.

„Într-adevăr, contribuabilii din industria HoReCa ce vor alege acest mod de impozitare vor determina mult mai simplu impozitul datorat decât cei care aplică impozitul pe profit, fapt ce va simplifica și activitatea de control, dat fiind că autoritățile verifică mai ușor baza de impozitare în cazul microîntreprinderilor”, scriu Camelia Malahov, Director, și Răzvan Urzică, Senior Consultant, Deloitte România.

„Pe de altă parte, înainte de alegerea regimului fiscal, trebuie efectuată o analiză care sa aibă în vedere toate aspectele relevante, cum ar fi existența pierderilor fiscale, impozitul cu reținere la sursă ce ar putea fi datorat, având în vedere neclaritățile legate de aplicarea Directivei privind Dobânzile și Redevențele și a Tratatelor de evitare a dublei impuneri sau aplicabilitatea regulilor privind prețurile de transfer.

În concluzie, societățile care au fost supuse până acum acestor forme de taxare, respectiv impozitul pe venit (și acum nu mai îndeplinesc condițiile necesare) sau cel specific, trebuie să analizeze opțiunile pe care le au la dispoziție pentru a alege regimul cel mai favorabil pentru activitatea desfășurată”, adaugă cei doi.

http://www.banknews.ro/stire/89237_opinie_deloitte_schimbari_majore_la_impozitarea_in_domeniul_horeca_si_a_microîntreprinderilor_ce_regim_fiscal_alegem.html