BankNews.ro - The Business Republic

Raport PwC: Peste o treime din fondurile speculative tradiționale investesc în cripto, aproape de două ori mai multe decât anul trecut
Finante-Banci | Data Publicarii: 25-08-2022

Potrivit raportului Global Crypto Hedge Fund Report 2022 realizat de PwC împreună cu Asociația pentru gestionarea investițiilor alternative (AIMA) și Elwood Asset Management (parte a CoinShares), numărul fondurilor speculative tradiționale care investesc în criptomonede s-a dublat în ultima perioadă, apărând din ce în ce mai multe fonduri specializate în acest domeniu, pe măsură ce activele digitale sunt acceptate, în ciuda unei volatilității foarte mari a acestui sector.

Potrivit datelor furnizate de către PwC, 38% din fondurile speculative care au participat la acest sondaj investesc în prezent în active digitale. Cifra este dublă față de cea vehiculată în urmă cu un an. De asemenea, numărul fondurilor speculative specializate în criptomonede a crescut într-un mod accelerat, ajungând la peste 300 la nivel global.

"Creșterea apetitului și a cererii din partea investitorilor a stimulat interesul pentru cripto ca și clasă de active, de la retail la instituțional. Pe lângă numeroasele fonduri speculative care investesc în cripto, mulți manageri de active "tradiționale" mai mari au explorat spațiul cripto, au lucrat la proiecte pilot și acum încep să lanseze produse. Acest lucru va contribui la accelerarea instituționalizării piețelor cripto și, pe măsură ce acestea se maturizează, reglementarea și infrastructura vor continua să se îmbunătățească. Având în vedere evoluțiile recente de pe piață, auzim o cerere mai mare de transparență și încredere din partea investitorilor", a declarat Olwyn Alexander, Global Asset and Wealth Management Leader, PwC Irlanda.

Potrivit aceluiași raport amintit mai sus, majoritatea fondurilor speculative care investesc în active digitale se află încă la început de drum în acest domeniu. Astfel, 57% dintre acestea au mai puțin de 1% din totalul activelor gestionate (AuM), cu mențiunea că 20% dintre aceștia au active digitale cuprinse între 5% și 50% din AuM. Nu în ultimul rând, două treimi din fondurile care investesc în prezent pe piața cripto intenționează să aloce mai mult capital pentru acest sector până la finele anului curent (2022). În același timp, la sfârșitul anului 2021, valoarea totală a activelor gestionate de fondurile speculative de cripto se situa la 4,1 miliarde de dolari, cu 8% mai mare decât la sfârșitul anului 2020.

În topul tranzacțiilor efectuate de fondurile speculative se clasează pe primul loc, cu 86% Bitcoin urmat de Ethereum (81%), Solana (56%), Polkadot (53%), Terra Luna (49%) și Avalanche (47%). Randamentul continuă să fie unul ridicat de asemenea, în ciuda volatilității acestei piețe, situându-se la plus 63,4% în 2021 față de plus 127,55% în 2020.

Datele furnizate în urma acestui raport provin din cercetările efectuate în primele trei luni ale acestui an pe un eșantion de 77 de manageri de fonduri speculative și specializate în criptomonede.

http://www.banknews.ro/stire/89248_raport_pwc_peste_o_treime_din_fondurile_speculative_tradiționale_investesc_în_cripto,_aproape_de_două_ori_mai_multe_decât_anul_trecut.html