BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Noi reguli de impozitare a proprietatilor. Ce se schimba din 2023 si cat vom plati in plus?
Imobiliare | Data Publicarii: 06-09-2022

Impozitarea proprietăților se va schimba radical începând cu anul 2023. Se va majora cota de impozitare pe de o parte, atât pentru clădirile rezidențiale cât și pentru cele nerezidențiale iar, pe de altă parte, se va ajusta și valoarea impozabilă la care se aplică aceste cote.

Astfel, din 2023, va fi eliminată diferențierea impozitului în funcție de proprietar, persoană fizică sau juridică. Conform PNRR, reforma fiscală din România trebuie să cuprindă măsuri care să alinieze valoarea impozabilă la valoarea de piață. De altfel, FOndul Monetar Internațional a și transmis deja autorităților române un set de recomandări pentru îmbunătățirea veniturilor provenite din taxele de proprietate, aplicarea cotei de impozitare la valoarea de piață fiind una dintre acestea. O altă recomandare este și cea de a include prețul terenului în valoarea impozabilă a unei clădiri.

În conformitate cu recomandările FMI, guvernul a introdus deja în Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal care a fost adoptată în vara acestui an noile modalități de calcul a impozitului pe clădiri. Acestea sunt aplicabile începând cu anul 2023.

Cotele de impozitare au valori maximale de 0,2% pentru clădirile rezidențiale și 1,3% pentru cele nerezidențiale, în prezent. Autoritățile locale au însă și posibilitatea de a aplica cote mai mari însă acestea nu pot depăși limita maximă de 50%.

Începând cu anul viitor însă, cotele minime vor crește fără a mai exista un prag maxim. Pentru cele rezidențiale minimul va fi de 0,1%, în vreme ce pentru cele nerezidențiale, va fi de 0,5%. Rămâne astfel la latitudinea autorităților locale valoarea cotei de impozit pe care o vor impune.

„În prezent, valoarea impozabilă a unei clădiri se determină în mod diferit în funcție de tipul proprietarului și de natura clădirii. Mai exact, în cazul unei clădiri rezidențiale deținute de o persoană fizică, această valoare este calculată în funcție de zona în care se află, de tipul construcției și de anumiți coeficienți prevăzuți în legislație. Pentru o persoană juridică, indiferent de tipul clădirii, valoarea se determină în funcție de devizul final al lucrărilor de construcție, de prețul de achiziție sau de valoarea din ultimul raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat”, scrie Ana Petrescu-Mujdei, Senior Manager, Impozitare Directă, Deloitte România.

„Începând de anul viitor, indiferent de tipul proprietarului sau de natura clădirii, valoarea impozabilă a unui imobil se va determina în funcție de datele cuprinse în studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, cunoscute și sub denumirea de „grile notariale”. În plus, la valoarea clădirii se va adăuga și cea a terenului pe care este construită, preluată din aceleași studii. Prin excepție, dacă valorile din aceste studii sunt mai mici decât cele actuale, din baza de date a autorităților locale, respectiv cele determinate conform regulilor în vigoare la 31 decembrie 2022 pentru clădirile rezidențiale, impozitul pentru anul 2023 se va calcula ținând cont de valoarea cea mai mare”, adaugă acesta.

Prin urmare, este de așteptat ca anul 2023 să vină cu creșteri de impozite atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice, doar în cazuri excepționale cotele rămânând neschimbate față de anul curent.

http://www.banknews.ro/stire/89251_opinie_deloitte_noi_reguli_de_impozitare_a_proprietatilor_ce_se_schimba_din_2023_si_cat_vom_plati_in_plus.html