BankNews.ro - The Business Republic

Studiu Revolut: Cum au aratat bugetele de vacanta ale romanilor si cat au cheltuit turistii straini in Romania in vara 2022
Finante-Banci | Data Publicarii: 21-09-2022

Potrivit datelor înregistrate de Revolut în această vară perioada 15 iunie - 31 august 2022 a venit cu o creștere importantă a tranzacțiilor și sumelor cheltuite de utilizatorii acesteia atât în România cât și la nivel global. Mai mult, sumele cheltuite de turiștii străini sosiți în România au crescut în această perioadă cu 86% față de perioada similară a anului trecut, de la aproximativ 25 de milioane de euro la nu mai puțin de 46 de milioane de euro.

Au crescut de asemenea și cheltuielile de vacanță ale românilor care folosesc Revolut și care au călătorit în străinătate, cu peste 68%, de la 112 milioane de euro în perioada de vacanțe a anului trecut, la 188 milioane de euro în perioada 15 iunie - 31 august 2022. Pe de altă parte, studiul efectuat de Revolut nu ia în calcul și cheltuielile realizate de turiștii români pe teritoriul țării lor de rezidență ci doar sumele cheltuite de turiștii străini în România, principalele destinații ale acestora fiind litoralul, Valea Prahovei, Brașov, Delta Dunării, Bucovina și Maramureș. Acestor zone istorice li se mai adaugă și câteva mari orașe precum București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea.

Cei mai cheltuitori turiști străini care au vizitat România sunt cei din Marea Britanie și Germania. Pe de altă parte, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în ceea ce privește cheltuielile turiștilor din Grecia (+231%), Portugalia (+162%) și Croația (+161%).

Românii au cheltuit de asemenea cele mai mari sume prin intermediul Revolut în Olanda, Grecia și Regatul Unit, topul primelor cinci destinații de vară fiind completat de Italia și Bulgaria. Dacă e să ne uităm la creșteri, față de 2021, turiștii români au cheltuit cu 116% mai mult în această vară în Franța, cu 113% mai mult în SUA și cu 100% mai mult în Olanda.

„Deși veștile sunt bune și arată o creștere a atractivității României ca destinație turistică estivală printre utilizatorii Revolut, românii continuă să cheltuiască sume tot mai mari, în timpul verii, pentru a-și petrece concediile în străinătate. Totodată, creșterile înregistrate pe toate categoriile de bugete în 2022 vs. 2021 ne arată că inflația pare să fi afectat doar într-o mică măsură planurile de vacanță ale clienților Revolut, care au profitat din plin de sezonul estival 2022. Dorința consumatorilor de a călători și de a se relaxa în timpul vacanțelor pare că a învins teama de blocaje financiare sau creștere a costului vieții”, se arată în comunicatul oficial Revolut.

Potrivit aceluiași raport realizat de Revolut, suma medie cheltuită de turiștii români prin intermediul aplicației pe perioada vacanței de vară a fost de 335 de euro, valoarea medie pe tranzacție fiind de 46 de euro.

„În timpul vacanței în străinătate, un român a folosit Revolut pentru a achita servicii de turism în valoare medie de aproximativ 318 euro, servicii de transport în valoare de 131 euro, consumație în restaurante și cafenele în valoare de aproximativ 120 euro, pentru atracții turistice și divertisment - 78 euro și pentru cumpărături diverse - 98 euro”, se mai arată în comunicatul oficial.

http://www.banknews.ro/stire/89265_studiu_revolut_cum_au_aratat_bugetele_de_vacanta_ale_romanilor_si_cat_au_cheltuit_turistii_straini_in_romania_in_vara_2022.html