BankNews.ro - The Business Republic

Raport PwC: România ocupă locul 28 din 34 de țări EMEA într-un top al atractivității pentru companiile private, înregistrând cel mai bun scor pentru cadrul fiscal, dar și cel mai slab pentru sănătate
Economie | Data Publicarii: 26-09-2022

Potrivit raportului EMEA Entrepreneurial & Private Business Heatmap realizat de PwC, România ocupă locul 28 într-un clasament al celor mai atractive 34 de state din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). Pentru a ajunge la această concluzie s-au luat în calcul 37 de parametri din șapte categorii economice, politice și sociale precum condițiile macroeconomice, mediul de afaceri, cadrul fiscal, ESG, educație, sănătate publică, infrastructură și tehnologie.

”Clasamentele privind competitivitatea țărilor sunt foarte importante pentru investitori atunci când aleg destinațiile de investiții, dar și pentru autoritățile guvernamentale dacă vor să găsească cele mai adecvate politici și să amelioreze capitolele care înregistrează scoruri mai slabe. Anul trecut, fluxul de investiții străine în România a atins 7,25 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor. Totuși, dacă ne comparăm cu țările din Europa Centrală și de Est, mai avem multe de îmbunătățit atât în privința volumului de investiții, cât și a sectoarelor către care se îndreaptă acestea.

Orientarea preponderent către domeniile cu valoare adăugată mare, cum sunt serviciile care necesită cunoștințe intensive sau producția de înaltă tehnologie, impune ca educația, digitalizarea, serviciile de sănătate să fie prioritare în strategia de atragerea a investițiilor. Astfel, am obține un impact mai mare asupra dezvoltării României și a creșterii PIB pentru că o forță de muncă înalt calificată creează produse și servicii mai scumpe și, implicit este mai bine remunerată”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

România a ocupat locul fruntaș la capitolul cadru fiscal și de reglementare, unde au fost analizate nivelurile principalelor trei taxe. România a punctat sus și la categoria macroeconomie, la care s-a clasat pe locul 8. Din păcate, la restul categoriilor, țara noastră se situează în partea de jos a clasamentului, după cum urmează: sănătate publică, locul 34, competențe și talente, locul 32, mediul de afaceri, locul 26, politici sociale și de guvernanță, locul 24.

Raportul PwC subliniază și câteva puncte forte ale țării noastre precum faptul că România are parte de una dintre cele mai rapide creșteri economice, fiind preconizată și o accelerare a creșterii PIB. De asemenea, România este și una dintre țările cu cele mai reduse emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor din regiunea EMEA. Nu în ultimul rând, România dispune și de un bun procent de forță de muncă activă, 63% din populația țării fiind încadrabilă în această categorie.

De cealaltă parte, ne confruntăm și cu o serie de provocări precum inflația record, o rată mică a venitului pe cap de locuitor, cheltuieli mici pentru sănătatea publică și un decalaj semnificativ între femei și bărbați.

http://www.banknews.ro/stire/89266_raport_pwc_românia_ocupă_locul_28_din_34_de_țări_emea_într-un_top_al_atractivității_pentru_companiile_private,_înregistrând_cel_mai_bun_scor_pentru_cadrul_fiscal,_dar_și_cel_mai_slab_pentru_sănătate.html