BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Clarificarea legislatiei fiscale, esentiala pentru viitorul activitatilor de cercetare-dezvoltare in Romania
Economie | Data Publicarii: 30-09-2022

În ultimul deceniu, activitățile de cercetare și dezvoltare au avansat într-un ritm alert în România. Având în vedere beneficiile pe care le aduc proiecte de acest gen atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere social, acest domeniu ar putea fi accelerat suplimentar în perioada următoare. Alocările de la buget pentru acestea sunt însă limitate, motiv pentru care am avea nevoie de o implicare mai amplă din partea mediului privat în astfel de activități, perspectivă care pe de altă parte nu ar putea deveni posibilă fără o clarificare a legislației fiscale aplicabilă investițiilor în cercetare și dezvoltare.

Alocările bugetare din ultimii zece ani pentru acest domeniu în Uniunea Europeană au crescut cu 35%, până la aproape 110 miliarde de euro, potrivit Eurostat. În același timp, în România, avansul a fost de doar 3,4%, de la 353 de milioane de euro în 2011, la 364 de milioane de euro în 2021. Mai mult, la nivelul Uniunii, procentul alocărilor din PIB pentru acest tip de activități a ajuns la finele anului trecut la 0,75%, în vreme ce în România acesta a scăzut cu 0,12%, până la 0,15% din PIB. Țara noastră, rămâne astfel pe ultimul lor din UE la acest capitol.

Potrivit declarațiilor făcute de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din cadrul unui eveniment realizat recent de Deloitte, implicarea mediului privat este în prezent mult mai mare în astfel de proiecte, comparativ cu cea guvernamentală, fondurile private contribuind într-o mai mare măsură la cercetare și dezvoltare decât cele publice. Ministrul a declarat de asemenea că ia în calcul o serie de măsuri care să stimuleze ritmul de creștere al acestui domeniu, printre acestea regăsindu-se și clarificarea regimului fiscal aplicabil societăților care desfășoară activități de cercetare și/sau dezvoltare.

„În prezent, legislația românească prevede o serie de facilități fiscale pentru companiile care investesc în proiecte de acest gen, respectiv o deducere suplimentară de 50% a cheltuielilor efectuate pentru astfel de activități, aplicarea metodei de amortizare accelerată în cazul echipamentelor utilizate în aceste activități și scutirea de impozit pe venit pentru angajații implicați în cercetare-dezvoltare”, spun Ana Petrescu-Mujdei, Senior Manager, Mihaela Iacob, Senior Manager, Taxe Directe, și Monica Țariuc, Director, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte România.

Astfel, o companie poate obține o reducere a impozitului pe profit de aproximativ 8% din valoarea proiectelor pe care le derulează în acest domeniu. Nu în ultimul rând, legislația prevede și o scutire completă de la plata impozitului pe profit pentru primii zece ani, scutire care se acordă companiilor care se ocupă exclusiv de domeniul cercetare-dezvoltare.

„În plus, nici celelalte facilități fiscale nu sunt utilizate la adevăratul potențial de către companii, din cauza faptului că regulile de stabilire a eligibilității activităților de cercetare-dezvoltare, respectiv încadrarea lor în această categorie, nu sunt clare, motiv pentru care contribuabilii vizați evită să le aplice, de teama unui control ulterior în care autoritățile ar putea reclasifica activitățile respective în alte categorii, cu consecințe financiare semnificative pentru contribuabil”, adaugă experții Deloitte.

„Pentru o mai mare certitudine, în prezent, contribuabilii pot apela, teoretic, la un expert din cadrul Registrului experților în domenii de cercetare-dezvoltare (înființat în acest scop, potrivit legislației în vigoare), pentru a le certifica încadrarea activităților desfășurate în categoria celor de cercetare-dezvoltare. Totuși, în practică, acești experți sunt rareori solicitați, tocmai din cauza faptului că procedurile de certificare nu sunt clare și nu oferă contribuabilului garanția conformării”, conchid aceștia.

http://www.banknews.ro/stire/89273_opinie_deloitte_clarificarea_legislatiei_fiscale,_esentiala_pentru_viitorul_activitatilor_de_cercetare-dezvoltare_in_romania.html