BankNews.ro - The Business Republic

Opinie Deloitte: Facilitati fiscale aplicabile furnizorilor fortelor militare ale SUA din Romania
Economie | Data Publicarii: 11-10-2022

Numărul de militari ai forțelor armate ale Statelor Unite și implicit ai Alianței Nord-Atlantice a crescut în România în urma situației create de războiul din Ucraina. Dincolo de problemele cauzate de acest conflict și de îngrijorările create de acesta pe toate planurile sociale și economice, prezența militarilor NATO pe teritoriul țării noastre aduce și un plus din punct de vedere comercial, situația reflectându-se prin intensificarea colaborării acestora cu companiile românești pentru a se aproviziona cu produsele și serviciile necesare zi de zi. Din păcate, nu toți comercianții sunt conștienți de facilitățile fiscale de care ar putea beneficia în urma unei asemenea colaborări.

Sunt facilități fiscale care sunt deja de mult timp prezente în legislația românească dar, „deși condițiile pentru aplicarea lor nu sunt excesive, ele au fost puțin utilizate în trecut din cauza existenței mai multor acte normative relevante clarificării tratamentului fiscal aplicabil, precum și din necesitatea pregătirii unor evidențe contabile distincte. Contextul actual cere însă ca acestea să fie readuse în atenția contribuabililor interesați”, scriu Camelia Malahov, Director, Alexandru Stancu, Senior Manager, și Alexandru Rotariu, Senior Consultant, Servicii Fiscale, Deloitte România.

Mai concret, companiile din România pot beneficia de scutiri de la impozitul pe profit sau a altor impozite dar și exceptare de la plata TVA în cazul în care furnizează bunuri sau prestează servicii pentru forțele armate ale Statelor Unite care sunt în țara noastră. Și, pot aplica pentru aceste beneficii toți contractorii sau subcontractorii care livrează bunuri sau prestează servici către forțele armate ale SUA.

Aceștia trebuie să țină evidențe separate pentru bunurile sau serviciile furnizate către forțele SUA. scutirea de impozit se va aplica limitat, pe de altă parte, și doar pentru activitățile care se desfășoară exclusiv în beneficiul forțelor armate ale Statelor Unite localizate în România.

„Scutirea de TVA este și ea prevăzută de acordurile de cooperare dintre România și SUA, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii destinate forțelor armate ale SUA, inclusiv în cazul celor destinate uzului personal al militarilor ori al membrilor familiilor acestora. Pentru aplicarea scutirii de TVA trebuie de asemenea îndeplinite o serie de condiții, printre care cele mai importante ar fi prezentarea certificatului specific de scutire TVA, în cazul scutirii directe, sau prezentarea cererii de restituire a TVA împreună cu documentele justificative aferente, în cazul scutirii prin restituire”, adaugă experții Deloitte.

„Alte facilități fiscale cuprinse în acordurile de cooperare dintre SUA și România constau în scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii pentru persoanele fizice, a accizelor, precum și exceptarea de la plata impozitelor și taxelor locale. Toate aceste facilități sunt aplicabile, în anumite condiții, membrilor forțelor armate ale SUA, componentei civile asociate acesteia și membrilor de familie ai cetățenilor americani din aceste categorii. Mai mult, scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor la asigurările sociale obligatorii este valabilă și pentru angajații contractanților Statelor Unite care servesc în exclusivitate forțele militare SUA în România”, conchid aceștia.

http://www.banknews.ro/stire/89280_opinie_deloitte_facilitati_fiscale_aplicabile_furnizorilor_fortelor_militare_ale_sua_din_romania.html