BankNews.ro - The Business Republic

O treime dintre romani se asteapta ca preturile la locuinte sa scada semnificativ
Imobiliare | Data Publicarii: 11-10-2022

Storia.ro, una dintre cele mai mari și mai importante platforme imobiliare din România, a lansat un studiu despre felul în care românii percep această piață în prezent, despre estimările lor pentru următoarele luni dar și despre acțiunile pe care le fac. Toate aceste date au fost colectate în luna septembrie a acestui an de pe Storia și OLX.

38% dintre cei care au răspuns la acest sondaj au spus că sunt siguri cu privire la intenția de a achiziționa o proprietate în următoarele 12 luni în vreme ce 33% oscilează între da și nu. Pe de altă parte, 12% dintre respondenți înclină doar spre da în vreme ce 8% înclină înspre nu.

De asemenea, pentru mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns la sondajul Storia, mai precis 54%, bugetul alocat pentru viitoarea proprietate este sub 60.000 de Euro, în vreme ce 25% și-au alocat un buget cuprins între 61.000 și 90.000 de Euro. Doar 12% se situează între 91.000 și 120.000 de euro, respectiv 8% spun că își permit un buget de peste 121.000 de Euro.

Legat de evoluția bugetului în ultimele luni, pentru 42% dintre respondenți, acesta a rămas același în timp ce pentru 23% dintre aceștia, bugetul a crescut. Pe de altă parte, 35% dintre români au în vedere un buget mai mic în lunile care urmează, luând în calcul inflația și tensiunile care au apărut pe toate piețele în acest an.

„În privința așteptării legate de evoluția prețurilor, e normal ca oamenii să își dorească o scădere a acestora. Sunt copleșiți de creșteri pe toate planurile și nu își mai doresc o creștere de preț și în cazul viitoarei lor locuințe, aceasta având și un impact mare asupra bugetului total. Dacă se va materializa sau nu această scădere, rămâne de văzut. În termeni reali (ajustați cu inflația) avem deja o scădere a prețurilor medii în imobiliare (practic prețurile imobilelor au crescut mai lent decât rata inflației), deci suntem pe perioada de corecție la mijlocul ciclului imobiliar. În valori nominale (cifre efective) însă, e greu de crezut că inflația nu va afecta și piața construcțiilor, care are două componente principale: materialele și forța de muncă (manopera). Așteptările mele și ale colegilor mei din The Concept sunt ca pe perioada cât dobânzile bancare sunt sus să avem o domolire a creșterii la câteva procente an la an, iar din momentul scăderii dobânzilor să asistăm la o explozie a prețurilor pe o perioadă de 3-5 ani. Românii câștigă mult mai bine (în medie de 2.3 ori mai bine) decât câștigau acum 14 ani la vechea criză economică, în schimb prețurile imobiliare sunt mai mici ca în vârful din 2008, pe medie cu 10-12%", a declarat Daniel Tudor, reprezentant al agenției imobilare The Concept.

În ceea ce privește așteptările pentru lunile care urmează, 39% dintre respondenți se așteaptă la scăderi de prețuri, scăderi chiar semnificative, în vreme ce 27% se așteaptă la scăderi moderate. Doar 8% se așteaptă la creșteri de prețuri ușoare, în vreme ce 5% își închipuie că acestea vor fi semnificative în următoarele șase luni.

„Luând în considerare creșterea costurilor de construcție, care încă nu s-au stabilizat, din păcate nu se poate discuta despre scăderi de prețuri ale locuințelor noi. În această perioadă, mulți clienți amână luarea unei decizii, în speranța unor prețuri mai accesibile. Momentan, în București prețurile apartamentelor în complexele rezidențiale noi sunt în stagnare, iar piața veche este direct influențată de evoluția pieței locuințelor noi. Pentru anul viitor, în contextul unei cereri ridicate de locuințe noi și a unui stoc nou în scădere din cauza blocajului în procesul de emiterere a PUZ-urilor de sector, nu preconizăm scăderi majore de preț, ci, cel mai probabil, anumite reglaje în cazul unor proiecte”, a declarat Despina Ponomarenco, președinta BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC).

http://www.banknews.ro/stire/89282_o_treime_dintre_romani_se_asteapta_ca_preturile_la_locuinte_sa_scada_semnificativ.html