BankNews.ro - The Business Republic

EY România - Activitatea de fuziuni și achiziții în România în primele nouă luni din 2022
Economie | Data Publicarii: 15-11-2022

Potrivit evaluărilor EY, piața românească de M&A (Fuziuni și achiziții) a înregistrat 169 de tranzacții în primele trei trimestre ale acestui an (perioada ianuarie - septembrie), tranzacții ce reprezintă o creștere de 18% față de perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, deși se observă o creștere în ceea ce privește numărul de tranzacții, valoarea cumulată a acestora a scăzut de la an la an. Astfel, totalul pieței în primele luni ale anului a fost de 4 miliarde de dolari americani, semnificativ mai mic decât cel înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut, când s-au înregistrat tranzacții M&A în valoare de 5,4 miliarde USD.

„Din punct de vedere al volumului de tranzacţii, România continuă să fie o piaţă dominantă a Europei Centrale și de Est şi una din puţinele în creştere comparativ cu 2021. Cu toate că ne aşteptam ca următorul ciclu M&A să fie diferit, volumul şi mixul de capital disponibil în piaţă au modelat capacitatea investitorilor de a face tranzacţii într-un mediu volatil, creând astfel premisele pentru ca M&A-ul să rămână activ, în special pentru jucătorii care au o perspectivă pe termen lung” spune Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Dacă luăm în calcul ultimul trimestru (cel de-al treilea) luat în discuție, activitatea de tranzacționare pe piața de fuziuni și achiziții românească s-a intensificat, observând creșteri atât din punct de vedere al volumului (3,6%) cât și al valorii (5,3%) comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Pe de altă parte, nu au fost anunțate tranzacții de peste 100 de milioane de dolari în acest cel de-al treilea trimestru al anului curent, cea mai mare tranzacție anunțată fiind de 90,7 milioane de dolari, la achiziția Termocentralei Mintia de către Mass Group.

Pe locul al doilea în acest top al sumelor vehiculate, cu 71 milioane USD se clasează achiziția de active de energie regenerabilă în România de către Energy Power Holding GMbH de la Jade Power Trust. O altă tranzacție importantă, pentru o sumă însă nedezvăluită, a fost înregistrată prin vânzarea unei participații de 20% din Aqua Carpatica către Pepsi Co..

Astfel, pe piața de fuziuni și achiziții autohtonă, investitorii strategici continuă să fie actorii dominanți, aceștia efectuând peste 88% din totalul tranzacțiilor. Tranzacțiile interne au înregistrat de asemenea un avans de 22% față de primele nouă luni ale anului trecut în vreme ce investitorii străini și-au crescut la rândul lor activitatea cu 6%, ajungând la 74 de tranzacții. Intern, s-au înregistrat 84 de tranzacții.

Din străinătate, cei mai activi investitori au fost cei din SUA cu 8 tranzacții, urmați de cei din Belgia cu 6 tranzacții respectiv Polonia și Germania, fiecare cu câte 5 tranzacții în primele nouă luni ale acestui an. Sectoarele cele mai active în această perioadă au fost cel al tehnologiei (36 de tranzacții) urmat de imobiliare (29 de tranzacții), sănătate (21 de tranzacții), produse industriale (15 tranzacții) respectiv energie (13 tranzacții).

http://www.banknews.ro/stire/89302_ey_românia_-_activitatea_de_fuziuni_și_achiziții_în_românia_în_primele_nouă_luni_din_2022.html