BankNews.ro - The Business Republic

Cushman&Wakefield Echinox: Sectorul imobiliar și al construcțiilor din România a atras în ultimii zece ani investiții străine directe (ISD) de circa 12 miliarde de euro, fiind al doilea receptor de capital strain
Imobiliare | Data Publicarii: 15-11-2022

Potrivit ultimelor date furnizate de Banca Națională a României analizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, sectorul imobiliar românesc a atras în ultimii zece ani investiții străine directe de 12 miliarde de euro, ponderea acestui segment în totalul investițiilor străine urcând astfel de la 9,2% în 2012 la 17,4% în 2021.

În aceste condiții, sectorul imobiliarelor și construcțiilor a devenit cel de-al doilea mare receptor de capital străin, devansând sectorul comerțului (17,2%). Pe primul loc în acest top continuă să se claseze sectorul industriei prelucrătoare cu o pondere de 30%.

Astfel, soldul investițiilor străine directe din sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare din România, a ajuns la finele anului trecut la 17,4 miliarde de euro, procent ce reprezintă cea mai mare rată de creștere dintre toate sectoarele economiei locale în perioada cuprinsă între anii 2012 și 2021, o creștere de 219%.

Investiții străine directe este considerat capitalul social vărsat în rezervele ce revin unui investitor nerezident care deține cel puțin 10% din voturi. Tot în această categorie integrăm și capitalul subscris al unei intreprinderi rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre investitorul respectiv și grupul din care face parte acesta precum și profitul reinvestit de către el.

Creșterea din ultimii zece ani se reflectă și în creșterea stocului de spații mobiliare moderne, investitorii străini fiind un jucător important pe această piață. În ultimul deceniu au fost construite proiecte de birouri, logistică, industrial și retail în suprafață totală de 7 milioane de metri pătrați, pornind de la un stoc existent de 5,5 milioane de metri pătrați în anul 2012. Și segmentul rezidențial s-a dezvoltat, cu precădere în ultimii cinci ani, investitorii străini fiind implicați în proiecte ce presupun construcția a zeci de mii de locuințe în cele mai mari orașe ale țării.

„Cu o medie a investițiilor de circa 1,2 miliarde de euro pe an, capitalul străin a jucat un rol determinant în evoluția pieței imobiliare locale în ultimul deceniu, contribuind totodată la consolidarea României ca hub IT și logistic major în estul Europei. România este o țară în care potențialul de dezvoltare rămâne imens pe toate segmentele, iar alături de capitalul autohton, din ce în ce mai vizibil în ultimii ani, prezența investitorilor străini este mai mult decât benefică. Din acest punct de vedere, autoritățile au o mare responsabilitate în crearea unui cadru legal și fiscal transparent și predictibil dezvoltărilor și investițiilor imobiliare, în condițiile în care România se află în competiție pentru atragerea acestui capital. Din păcate, situația creată la nivelul Bucureștiului în ultimii 2 ani a determinat numeroși dezvoltatori să își reevalueze opțiunile de investiții”, a spus Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

http://www.banknews.ro/stire/89303_cushmanwakefield_echinox_sectorul_imobiliar_și_al_construcțiilor_din_românia_a_atras_în_ultimii_zece_ani_investiții_străine_directe_isd_de_circa_12_miliarde_de_euro,_fiind_al_doilea_receptor_de_capital_strain.html