BankNews.ro - The Business Republic

EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
Economie | Data Publicarii: 09-01-2023

Anul 2021 a fost un al al recordurilor pe piața globală de IPO-uri. Lucrurile au luat însă o turnură neașteptată în direcția inversă în anul 2022, an în care am consemnat doar 1333 de IPO-uri care au cumulat 179,5 miliarde de dolari. Consemnăm astfel o scădere de 45% în ceea ce privește numărul de tranzacții și de 61% în ceea ce privește încasările de la un an la altul (2021 comparativ cu 2022). Din cauza evaluării reduse a scăzut și dimensiunea medie a unei tranzacții dar am avut parte și de performanțe slabe ale pieței bursiere. Astfel, conform studiului EY Global IPO Trends 2022, în anul care a trecut nu au mai avut loc lansări de IPO-uri mari.

Volatilitatea pieței și condițiile nefavorabile au afectat pe parcursul anului 2022 activitatea IPO globală. Acestora li s-au adăugat performanțele slabe înregistrate de IPO-urile lansate în anul 2021. În condițiile unei inflații mari și a unor rate ale dobânzilor în creștere, investitorii au început să respingă noile companii publice, îndreptându-și atenția către cele mai vechi, cu un risc mai scăzut pe termen mediu și lung.

Activitatea IPO-urilor sponsorizate de sectorul financiar a înregistrat de asemenea scăderi similare celor amintite mai sus, cu un minus de 77% față de anul 2021 în ceea ce privește numărul de tranzacții, respectiv 93% raportat la valoarea totală a încasărilor. Pe de altă parte, în ciuda acestor scăderi, raportat la nivelul din 2019, anul prepandemic, tranzacțiile IPO la nivel global au înregistrat o creștere de 16%.

"În pofida multiplilor factori care afectează piețele globale de capital, piața IPO din România rămâne rezistentă și continuă să ofere perspective de creștere solide pe termen mediu și lung. Numărul companiilor care iau în considerare listarea la Bursa de Valori București a crescut, stimulat de succesul ofertelor publice recente ale companiilor blue-chip locale. În plus, Aero, piața secundară locală, a atras în mod activ un număr tot mai mare de companii mai mici, în vederea pregătirii pentru cerințele mai rigide ale pieței principale. Observăm, de asemenea, o creștere constantă a numărului de investitori de retail activi, un număr tot mai mare de persoane care devin tot mai sofisticate în ceea ce privește investițiile lor financiare. Un plus pentru activitatea în creștere a bursei locale este interesul tot mai mare din partea companiilor de top din Republica Moldova," spune Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY România.

Privind înainte spre anul care tocmai a început, 2023 va debuta cu o activitate slabă în primul trimestru în ceea ce privește activitatea IPO. există însă condiții favorabile pentru ca activitatea IPO la nivel mondial să intre pe creștere în a doua parte a anului, cu condițiile ca anumiți factori să conveargă: un sentiment pozitiv și o creștere a performanțelor bursiere, scăderea inflației și încetarea creșterilor ratelor dobânzilor la care se poate adăuga o atenuare a tensiunilor politice și diminuarea efectelor pandemice asupra economiei globale.

http://www.banknews.ro/stire/89325_ey_românia_-_iulia_bratu,_partener_-_piața_globală_a_ipo-urilor_a_trecut_de_la_recorduri,_la_o_scădere_drastică_-_comunicat_de_presă.html