BankNews.ro - The Business Republic

Analiză sectorială EY România: Randamentele așteptate de investitori au înregistrat o tendință de creștere pe parcursul anului 2022
Economie | Data Publicarii: 08-03-2023

Potrivit analizei sectoriale EY România, conturată în a doua parte a anului 2021, tendința crescătoare a costului capitalului s-a făcut remarcată și pe parcursul primelor trei trimestre ale anului trecut, fiind întreruptă doar în cel de-al patrulea.

Raportându-ne la perioadele similare ale anului 2021, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în ceea ce privește costul capitalului în sectorul serviciilor medicale (+7,7 p.p.) și cel al tehnologiei informației (+4,6 p.p.) În ultimul trimestru al anului 2022 observăm de asemenea variații semnificative în sectorul proprietăților imobiliare și al materiilor prime, pe fondul generalizat al scăderii de randament comparativ cu trimestrul al treilea.

Pe parcursul anului trecut s-au deteriorat de asemenea și perspectivele privind economia mondială, principalul eveniment declanșator fiind războiul din Ucraina. Cu efect pe întregul lanț valoric, s-au făcut resimțite și presiuni asupra prețurilor mărfurilor pe fondul inflației mai ridicate și a creșterii economice modeste, cel puțin comparativ cu anii precedenți.

Pe de altă parte, spre finalul anului am avut parte de o evoluție economică superioară estimărilor precedente, activitatea din sectoarele critice fiind impulsionată în mare parte prin măsuri guvernamentale. Astfel, pentru perioada imediat următoare se conturează o creștere economică timidă influențată în mare măsură și de impactul înăspririi politicilor monetare.

„Comparativ cu trimestrele anterioare ale anului 2022, observăm o stagnare relativă a randamentelor așteptate de investitori în contextul ultimelor evoluții macroeconomice și geopolitice. Chiar dacă dobânzile de referință ale băncilor centrale au continuat să fie majorate și este posibil să fie majorate și în continuare, împingând costurile de împrumut la cel mai mare nivel de după 2008, se remarcă faptul că pașii de creștere sunt la niveluri mai scăzute față de deciziile anterioare. Exceptând sectorul serviciilor medicale, al tehnologiei informației și cel al produselor industriale, toate celelalte sectoare analizate au înregistrat scăderi ale costului capitalului în acest trimestru”, declară Ileana Guțu, Partener și Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară și analize economice, EY România.

„În ciuda reducerii ritmului de creștere a produsului intern brut al României observat în trimestrul al patrulea al anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut şi în contextul prelungirii conflictului din Ucraina, acesta denotă totuși o creștere robustă. Pentru anul 2022, ajustările de creștere economică sunt de natură pozitivă - ultima ajustare fiind de 0,3 p.p., de la 4,6% la 4,9% - pe fondul aportului semnificativ al sectorului construcțiilor, dar și al creșterii investițiilor raportate în ultima parte a anului. Chiar dacă un scenariu prudent în ceea ce privește evoluția economiei pentru perioada următoare este probabil, pe fondul presiunilor inflaționiste, al contracției economice în Europa, al problemelor aferente lanțurilor de aprovizionare și al evoluției prețurilor la energie, considerăm că o creștere a investițiilor prin intrările de fonduri europene - programe operaționale și PNRR - poate constitui un punct de susținere solid pentru creșterea economică din acest an”, declară Ileana Guțu.

http://www.banknews.ro/stire/89352_analiză_sectorială_ey_românia_randamentele_așteptate_de_investitori_au_înregistrat_o_tendință_de_creștere_pe_parcursul_anului_2022.html