BankNews.ro - The Business Republic

Studiu Deloitte: asiguratorii au provocari legate de crestere si de profitabilitate in 2023, dar si oportunitati generate de asigurarea riscurilor cibernetice, tranzitia catre energia verde si noile standarde de raportare
Economie | Data Publicarii: 17-03-2023

Evoluțiile geopolitice și macroeconomice vor afecta în acest an creșterea și profitabilitatea asiguratorilor. Potrivit studiului Deloitte Insurance Outlook 2023, printre cele mai mari provocări de natură geopolitică sau macroeconomică regăsim riscul de recesiune globală, persistența îngrijorărilor legate de Covid-19 dar și efectele invaziei Rusiei în Ucraina.

De asemenea, companiile din domeniul asigurărilor se confruntă și cu provocări legate de creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, creșterea costurilor cu daunele și schimbările climatice care afectează implicit bunurile asigurate. Acestora li se adaugă și concurența din ce în ce mai acerbă venită din partea insurtech-urilor.

Pe fondul creșterii costurilor și a capacității de reasigurare în general, reasigurarea este un alt factor menționat de acest studiu amintit mai sus, factor de presiune pentru sectorul asigurărilor. Toate acestea pot conduce în fapt la creșterea ratelor primelor, la revizuirea condițiilor de subscriere dar și la o creștere a eforturilor necesare pentru retenția clienților.

În ciuda acestor probleme însă, piața asigurărilor are parte și de oportunități care să contribuie la dezvoltare și la creșterea eficienței operaționale. Una dintre acestea este și posibilitatea asigurării împotriva riscurilor cibernetice. Putem menționa de asemenea opțiunea introducerii polițelor de asigurare care să acopere tranziția către energia verde. Se pot analiza de asemenea diferite parteneriate care să ajute la valorificarea domenii precum cel al asigurărilor încorporate în alte servicii sau segmentul activelor necorporale definite ca bunuri care nu au formă fizică dar au valoare monetară.

„Asigurătorii se concentrează acum pe înțelegerea efectelor noilor norme contabile și pe explicarea acestora tuturor stakeholderilor, în contextul în care impactul IFRS 17 merge dincolo de simpla modificare a modului de raportare. Deși este o provocare majoră pentru toate companiile de asigurări, această schimbare este și o oportunitate pentru industrie de a-și spori eficiența prin ajustarea modelelor operaționale și prin îmbunătățirea managementului datelor”, a declarat Claudiu Ghiurluc, Partener Servicii de Audit și Asigurare, Deloitte România.

O altă oportunitate scoasă în evidență în urma studiului Deloitte amintit mai sus, este cea a valorificării infrastructurii digitale. Companiile de asigurare au ocazia de a satisface așteptările clienților de a avea acces la produse, canale și servicii personalizate prin intermediul digitalului. Astfel, accelerarea tranziției la transformarea tehnologică dublată de eforturi susținute pentru dezvoltarea competențelor angajaților pe acest segment, pot aduce beneficii în domeniul inovării și în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței operaționale.

http://www.banknews.ro/stire/89366_studiu_deloitte_asiguratorii_au_provocari_legate_de_crestere_si_de_profitabilitate_in_2023,_dar_si_oportunitati_generate_de_asigurarea_riscurilor_cibernetice,_tranzitia_catre_energia_verde_si_noile_standarde_de_raportare