BankNews.ro - The Business Republic

KPMG: „Prioritățile în securitate cibernetică în 2023”
IT&C | Data Publicarii: 13-04-2023

Potrivit celui mai recent raport KPMG intitulat „Prioritățile în securitate cibernetică în 2023”, încrederea este cheia succesului iar creșterea acesteia poate crea avantaje competitive ce pot conduce la un plus de profitabilitate pentru companii la nivel global. De asemenea, potrivit raportului amintit deja, o treime din organizații consideră deja că un plus de încredere este strâns corelată cu creșterea profitabilității.

Suntem conștienți cu toții de faptul că viitorul nostru depinde de date și de infrastructura digitală, că dispunem de o serie de parteneriate public-private, infrastructuri informatice și ecosisteme interconectate, că pe măsură ce gradul de interconectare crește, crește și interesul care vor să atace aceste infrastructuri. Prin urmare, tehnologiile moderne, de ultimă generație, vin la pachet și cu noi și noi provocări in punct de vedere al securității informatice, provocări cu privire la confidențialitate și etică de asemenea, care ridică și întrebări fundamentale referitoare la încrederea în acest tip de sisteme.

„Putem spune fără niciun dubiu că securitatea cibernetică a devenit un diferențiator în piață și că influența acesteia în guvernanța oricărei organizații va deveni din ce în ce mai amplă”, spune Gabriel Mihai Tănase, Partener, Tehnologie și Securitate Cibernetică, KPMG în România. „Și nu este vorba doar de guvernanța corporatistă”, continuă el. „Organismele de reglementare din toată lumea (în creștere și în România în ultimii ani) sunt din ce în ce mai interesate de securitatea cibernetică a sistemelor și rețelelor IT indiferent unde sunt localizate (în interiorul perimetrului organizațional sau externalizate la terți)”, concluzionează Tănase.

„Lipsa de resurse și competențe este principala provocare indiferent dacă discutăm de IT sau securitate cibernetică” spune Gheorghe Vlad, Director, Servicii de Securitate Cibernetică, KPMG în România. „Deși vedem o tendință crescătoare în piață a interesului pentru o carieră în securitate cibernetică, ritmul rapid de dezvoltare tehnologică și noile riscuri cibernetice vor face practic imposibil ca oferta de competențe în acest domeniu să acopere cererea”, continuă el. „Creșterea nivelului de conștientizare printre angajați, combinat cu atragerea și păstrarea experților în securitate cibernetică ar trebui sa fie principala prioritate a companiilor în anii următori”, concluzionează Vlad.

Studiul KPMG amintit mai sus identifică de asemenea și o serie de strategii cu privire la oameni, procese, date, tehnologie și conformitate, pe care ofițerii CISO trebuie să le ia în considerare în viitorul apropiat. Aceștia trebuie să ia în calcul prioritizarea unei culturi solide cu privire la securitatea cibernetică să elaboreze procese coerente pentru gestiunea riscurilor din această categorie, să evalueze riscurile de securitate și protecția datelor atunci când analizează și explorează folosirea de noi tehnologii și nu în ultimul rând, să alinieze strategia de conformitate a aspectelor de securitate și protecție a datelor cu strategia generală de afaceri a companiei.

http://www.banknews.ro/stire/89383_kpmg_e��prioritățile_în_securitate_cibernetică_în_2023e��.html