BankNews.ro - The Business Republic

Studiu EY: Companiile din România consideră că măsurile de plafonare a prețului la energie nu și-au atins scopul pentru consumatori
Economie | Data Publicarii: 21-04-2023

Anul trecut, autoritățile au luat o serie de măsuri menite să plafoneze prețurile la energie, pentru a diminua impactul imediat creat de creșterile de prețuri din acest sector, afectat mai întâi de pandemia de Covid-19 și mai apoi de războiul care s-a declanșat anul trecut la granițele României, între Rusia și Ucraina.

Una dintre principalele măsuri luate de autoritățile din România, și anume plafonarea prețurilor la energie, a fost resimțită de 63% dintre contribuabili, potrivit celui mai recent studiu EY pe această temă. Pe de altă parte, 21% dintre aceștia au spus că acest lucru a avut un impact marginal, mic și foarte mic, în vreme ce 16% au resimțit că nu au simțit niciun efect al acestei măsuri.

Teoretic, măsura de plafonare a prețurilor a fost benefică pentru majoritatea companiilor. În practică, 75% dintre cei care au participat la studiul amintit mai sus spun că nu au reușit să își recupereze sumele de la bugetul de stat într-un termen rezonabil astfel încât să nu le fie afectat fluxul de numerar. Doar 25% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de acest proces.

Astfel, 46% dintre companii și-au recuperat banii după mai mult de 90 de zile. În plus, 61% dintre respondenți au declarat că deficitul de cash flow cauzat de aceste întârzieri a fost dificil de finanțat.

Ținând cont de toate aceste probleme dar și de alți factori, 67% dintre respondenți se așteaptă la modificări privind măsurile de plafonare ale prețurilor la energie. De asemenea, 80% dintre aceștia consideră că modul de declarare și calcul nu este deloc facil în ceea ce privește contribuția la Fondul de Tranziție Energetic.

“Se impun consultări mai ample între autorități și contribuabili, ceea ce ar putea reduce nevoia unor schimbări, dacă avem în vedere că, în prezent, aproximativ 67% dintre respondenți anticipează schimbări viitoare ale regulilor actuale. Mai mult, aproximativ 59% dintre respondenți estimează că actualele măsuri nu și-au atins scopul economic din perspectiva consumatorilor, ceea ce întărește necesitatea unor reașezări ale regulilor actuale”, consideră Costin Manta, Partener, Taxe Indirecte, EY România.

„Faptul că majoritatea companiilor intervievate au declarat că își vor continua investițiile în România este un semn bun pentru economia românească, pe fondul optimismului acestora privind scăderea prețurilor la energie în următoarea perioadă”, a adăugat Costin Manta.

http://www.banknews.ro/stire/89391_studiu_ey_companiile_din_românia_consideră_că_măsurile_de_plafonare_a_prețului_la_energie_nu_și-au_atins_scopul_pentru_consumatori.html