BankNews.ro - The Business Republic

EY România - Andra Cașu și Amelia Toader: Avantajele raportării profitului ca grup fiscal și de ce nu apelează companiile din România la această metodă
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-05-2023

Consolidarea fiscală în domeniul impozitului pe profit este o speță relativ recentă în România, aplicabilă de la 1 ianuarie 2022. Îndelung așteptată în țara noastră, facilitatea aduce o serie de avantaje pentru grupurile de companii care aleg să raporteze impozitul pe profit la nivel consolidat, în detrimentul raportărilor individuale.

În ceea ce privește constituirea grupului fiscal în domeniu impozitului pe profit, principalele condiții pe care contribuabilii trebuie să le aibă în vedere pentru a putea beneficia de consolidarea fiscală cu privire la impozitul pe profit, este ca societățile să facă parte dintr-un grup.

De asemenea e nevoie ca la acest nivel să existe o deținere directă sau indirectă de cel puțin 75% în ultimele 12 luni înaintea începerii perioadei de consolidare fiscală. Companiile respective trebuie să fie plătitori de impozit pe profit, să nu fie incluse în alte grupuri fiscale în acest domeniu, să nu se afle în proceduri de lichidare sau dizolvare și în același timp, să aibă același sistem de plată al impozitului. Facilitatea amintită mai sus poate fi astfel aplicată pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitate de prelungire.

„Unul dintre avantajele constituirii grupului fiscal pentru scopuri de impozit pe profit se transpune într-o birocrație mai redusă, cel puțin în ceea ce privește procedura de declarare și plată a impozitului pe profit în raport cu ANAF, pentru că doar liderul grupului este însărcinat cu depunerea declarației fiscale consolidate privind impozitul pe profit și efectuarea plății impozitului, raportând rezultatele întregului grup fiscal!, scriu Andra Caşu, Partener, liderul departamentului de Taxe directe, EY România şi Amelia Toader, Senior Manager, Taxe Directe, EY România.

„Un alt element de noutate adus odată cu publicarea Declarației 101 Grup fiscal, care cel mai probabil nu a fost primit cu deschidere de către membrii grupurilor, se referă la obligația acestora de a continua să completeze individual Declarații 101 privind impozitul pe profit – acestea însă nu trebuie să fie depuse către ANAF, ci transmise către liderul grupului în formatul semnat electronic. Poate cel mai important avantaj pe care consolidarea fiscală îl poate aduce grupurilor de companii și întâlnit în multe din cazuri în practică, a reprezentat factorul decizional în implementarea grupului de impozit pe profit.

Este vorba de potențialul de optimizare a fluxului de numerar, atât prin diminuarea impozitului datorat cu eventualele pierderi fiscale înregistrate în cadrul grupului, cât și prin recuperarea mai rapidă a pierderilor fiscale, implicit, reducerea riscului ca acestea să expire înainte de a fi utilizate”, adaugă cei doi.

http://www.banknews.ro/stire/89398_ey_românia_-_andra_cașu_și_amelia_toader_avantajele_raportării_profitului_ca_grup_fiscal_și_de_ce_nu_apelează_companiile_din_românia_la_această_metodă.html