BankNews.ro - The Business Republic

Greselile angajatilor care aspira la un loc de munca mai bine platit
HR/Cariere | Data Publicarii: 19-02-2007

Greselile angajatilor ...In goana dupa un salariu mai mare, candidatii se informeza insuficient despre pozitia pe care urmeaza sa o ocupe, noteaza Adevarul. Intrebati care sunt cele mai importante si frecvente greseli pe care candidatii le fac, specialistii in resurse umane considera ca in acest moment piata este caracterizata de o efervescenta a schimbarilor locului de munca pentru un salariu si o functie mai mari. Adesea insa, candidatii nu sunt pregatiti pentru noul post.

Situatia este generata de lipsa fortei de munca, aparuta pe fondul dinamizarii afacerilor si al accelerarii investitiilor straine. Rudolf Fedorovici, consultant al Advice Human Resources, considera ca adesea chiar decizia schimbarii este cea mai grava greseala. Chiar daca in conditii normale sunt foarte multumiti de pozitia pe care o detin, numerosi manageri sau specialisti, vazand agitatia pietei, se lasa antrenati intr-o "vanatoare" pentru o slujba mai bine platita.

In mod normal, cand un manager ia decizia de a-si schimba locul de munca o face din lipsa de satisfactie sau din motive care tin de managementul propriei cariere, arata Fedorovici. Crescand in functie prea repede exista riscul ca urmatoarea pozitie sa fie prea dificila pentru experienta si competentele acumulate. Consultantul remarca faptul ca adesea se promoveaza manageri de 24 de ani, iar cei de 26-27 de ani sunt chiar "batrani", situatie neintalnita in Europa de Vest. "In ultima vreme, oamenii au inceput sa caute posturi cat mai bine platite, ceea ce este foarte bine inteles, insa in acest moment multi candidati accepta ofertele care sunt cele mai bine platite, fara a analiza cu minutiozitate mai multe aspecte organizationale", remarca si Simona Iordache, Executive Manager la Dynamic Human Resources.

Dupa o perioada de la angajare, nu se mai simt multumiti doar cu un salariu, constientizeaza ca au nevoie de mult mai mult: de provocari, de mediu securizant, de colegi cu care se inteleg bine si de manageri cu abilitati de comunicare deosebite, mai arata Iordache. Ea recomanda ca oamenii sa isi planifice cariera si, inainte sa isi schimbe locul de munca, sa priveasca si pe termen mediu si lung daca se potriveste sau nu cu planurile sale. Autoevaluarea competentelor este esentiala. Fie ca se greseste prin supraevaluare, fie printr-o atitudine timorata in fata viitorului angajator, in ambele cazuri finalitatea fiind aceeasi: feedback negativ la aplicatia sa pentru un anumit post, arata Alina Ionascu, Recruitment & Selection Manager, BIA.

Informarea despre noul angajator este esentiala

O alta observatie a specialistilor in resurse umane se refera la atentia acordata in momentul alegerii, plecand chiar de la momentul inscrierii candidaturii pentru un anumit post. In cel mai bun caz o aplicatie facuta la intamplare are ca efect irosirea timpului candidatului si a firmei de recrutare, dar in cazul nefericit poate sa duca la un esec profesional. "Citirea superficiala a unui anunt de angajare, fara a acorda atentie cerintelor si responsabilitatilor. In multe cazuri candidatii citesc doar denumirea postului", arata Bianca Moraru Demeter, Project Manager al agentiei de recrutare Professional.

"Alegerea mediului in care doresti sa iti desfasori activitatea este foarte importanta. Nu este recomandat sa accepti un job intr-o organizatie cu ale carei culturi organizationale nu te potrivesti. Prin urmare, alegerea unui loc de munca implica multa seriozitate si cercetare din partea unei persoane", arata Alina Ionascu, Recruitment & Selection Manager, BIA. Ea remarca faptul ca superficialitatea cu care unele persoane accepta un post, faptul ca nu se intereseaza inainte de a accepta o oferta de mediul organizatiei, de imaginea companiei in piata, de obiectivele si targetul pe care le presupune postul respectiv, pot conduce la schimbari frecvente de job, ceea ce, la un moment dat va conduce la eliminarea unui candidat inca din faza de selectie a CV-urilor.

Iordache merge chiar mai departe si considera ca ideal ar fi ca, inainte de angajare, candidatul sa lucreze macar cateva zile in respectiva companie si sa ia pulsul organizatiei. La polul opus celor foarte activi, de cele mai multe ori candidatii isi cauta un loc de munca atunci cand situatia de la locul actual de munca devine insuportabila si atunci ar da orice numai sa scape de situatia dificila. "De aceea, pe acest fond de situatie de criza, accepta orice job in detrimentul unei satisfactii reale privind munca intr-o companie care intr-adevar le place", spune Iordache.

Intrebari-cheie pe care trebuie sa si le puna un angajat

Cine reuseste sa gaseasca raspunsul la aceste intrebari, va gasi mai devreme sau mai tarziu un job care sa il faca sa se simta implinit si recompensat cu o stare psihica extraordinara, considera Simona Iordache, Executive Manager, Dynamic Human Resources.

- Mai am cum sa contribui la actualul loc de munca prin abilitatile mele? Mai sunt satisfacut profesional? As putea schimba ceva sau as putea schimba postul in cadrul aceleasi companii?

- Ce anume m-ar multumi in cariera mea? Incotro doresc sa ma indrept?

- Cum arata locul ideal de munca? Dar managerul, colegii?

- In ce proiecte m-as vedea implicat in doi ani de acum inainte, dar in cinci ani?

- Cum se va impaca viata mea personala cu viata profesionala?

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/9027