BankNews.ro - The Business Republic

BNR bate 500 de monede din argint la aniversarea a 155 ani de la nasterea lui Alexandru Macedonski
Finante-Banci | Data Publicarii: 20-05-2009

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune miercuri in circulatie, in scop numismatic, o moneda de argint dedicata aniversarii a 155 de ani de la nasterea poetului Alexandru Macedonski, prin sucursalele proprii din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, a anuntat marti banca centrala.

Moneda are o valoare nominala de 10 lei, este realizata din argint 999‰ si are o greutate de 31,103 grame. Forma acesteia este rotunda, diametrul de 37 mm, calitatea - proof, iar marginea este zimtata, potrivit datelor BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 exemplare.

Aversul prezinta in centru, o imagine inspirata din poezia lui Alexandru Macedonski, Noapte de decembrie - emirul in drum spre mirajul cetatii sfinte - deasupra, un citat care contine trei versuri din poezie: "Si tot catre ele s-ajunga zoreste, / Cu toate ca stie prea bine ca-l mint / Si porti de topaze, si turnuri de-argint", sub citat, semnatura poetului, dedesubtul imaginii, anul de emisiune - 2009, stema Romaniei, inscriptia "ROMANIA" si valoarea nominala - 10 LEI.

Reversul prezinta portretul poetului Alexandru Macedonski, un buchet de trandafiri - florile favorite ale poetului, si inscriptiile "1854", "1920" si "ALEXANDRU MACEDONSKI".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR, cu folio argintiu, potrivit datelor bancii centrale.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/28634_bnr_bate_500_de_monede_din_argint_la_aniversarea_a_155_ani_de_la_nasterea_lui_alexandru_macedonski.html