BNR bate 500 de monede din argint la aniversarea a 155 ani de la nasterea lui Alexandru Macedonski

Data publicarii: 20-05-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune miercuri in circulatie, in scop numismatic, o moneda de argint dedicata aniversarii a 155 de ani de la nasterea poetului Alexandru Macedonski, prin sucursalele proprii din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, a anuntat marti banca centrala.

Moneda are o valoare nominala de 10 lei, este realizata din argint 999‰ si are o greutate de 31,103 grame. Forma acesteia este rotunda, diametrul de 37 mm, calitatea - proof, iar marginea este zimtata, potrivit datelor BNR.

Tirajul emisiunii este de 500 exemplare.

Aversul prezinta in centru, o imagine inspirata din poezia lui Alexandru Macedonski, Noapte de decembrie - emirul in drum spre mirajul cetatii sfinte - deasupra, un citat care contine trei versuri din poezie: "Si tot catre ele s-ajunga zoreste, / Cu toate ca stie prea bine ca-l mint / Si porti de topaze, si turnuri de-argint", sub citat, semnatura poetului, dedesubtul imaginii, anul de emisiune - 2009, stema Romaniei, inscriptia "ROMANIA" si valoarea nominala - 10 LEI.

Reversul prezinta portretul poetului Alexandru Macedonski, un buchet de trandafiri - florile favorite ale poetului, si inscriptiile "1854", "1920" si "ALEXANDRU MACEDONSKI".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR, cu folio argintiu, potrivit datelor bancii centrale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: