BankNews.ro - The Business Republic

La Parlament se pregateste o amnistie fiscala de un an
Actualitate | Data Publicarii: 15-10-2009

Toate firmele active din Romania ar putea beneficia de amanarea la plata a datoriilor catre stat cu pana la un an, deoarece articolul din ordonanta de urgenta care prevede aceasta posibilitate exclusiv pentru firmele care nu inregistrasera datorii pana la 30 septembrie 2008 a disparut la Senat.

Senatul a eliminat din textul Ordonantei de Urgenta 92/2009 privind amanarea la plata a datoriile catre buget articolul care limita aceasta facilitate doar la firmele care nu inregistrau obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008, lasand drept conditii de accesare a acestei facilitati doar depunerea tuturor declaratiilor fiscale si cazierul fiscal curat.  De asemenea, firma solicitanta trebuie sa nu fie in insolventa. Ordonanta a fost introdusa ca masura anticriza, iar ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a spus, la momentul aprobarii ei de catre guvern, ca urmareste sa ajute firmele bun-platnice.

"Daca n-au inregistrat datorii la buget pana la 30 septembrie 2008 si apoi da, inseamna ca le-au facut din cauza crizei, si acestea sunt firmele pe care vrem sa le ajutam", a argumentat Gheorghe Pogea decizia la acel moment.

Mai precis, in acest moment senatorii au abrogat litera a) de la articolul 2 al Ordonantei, lasand drept conditii de accesare a acestei facilitati doar depunerea tuturor declaratiilor fiscale si cazierul fiscal curat. De asemenea, firma solicitanta trebuie sa nu fie in insolventa.

Pe de alta parte, Senatul a extins perioada in care o firma isi poate amana plata datoriilor de la sase luni la un an.Totodata data-limita a accesarii facilitatii a fost fixata la 30 iunie 2010.

Senatorii au lasat, totusi, in text prevederea conform careia amanarea la plata nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda, ceea ce face din 20 decembrie 2010 data-limita pana la care aceasta facilitate poate functiona. Deci, cei care ar prinde ultimul tren, la 30 iunie, ar putea beneficia de numai sase luni de amanare.

Integral in Money.ro

http://www.banknews.ro/stire/33280_la_parlament_se_pregateste_o_amnistie_fiscala_de_un_an.html