La Parlament se pregateste o amnistie fiscala de un an

Data publicarii: 15-10-2009 | Actualitate

Toate firmele active din Romania ar putea beneficia de amanarea la plata a datoriilor catre stat cu pana la un an, deoarece articolul din ordonanta de urgenta care prevede aceasta posibilitate exclusiv pentru firmele care nu inregistrasera datorii pana la 30 septembrie 2008 a disparut la Senat.

Senatul a eliminat din textul Ordonantei de Urgenta 92/2009 privind amanarea la plata a datoriile catre buget articolul care limita aceasta facilitate doar la firmele care nu inregistrau obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008, lasand drept conditii de accesare a acestei facilitati doar depunerea tuturor declaratiilor fiscale si cazierul fiscal curat.  De asemenea, firma solicitanta trebuie sa nu fie in insolventa. Ordonanta a fost introdusa ca masura anticriza, iar ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a spus, la momentul aprobarii ei de catre guvern, ca urmareste sa ajute firmele bun-platnice.

"Daca n-au inregistrat datorii la buget pana la 30 septembrie 2008 si apoi da, inseamna ca le-au facut din cauza crizei, si acestea sunt firmele pe care vrem sa le ajutam", a argumentat Gheorghe Pogea decizia la acel moment.

Mai precis, in acest moment senatorii au abrogat litera a) de la articolul 2 al Ordonantei, lasand drept conditii de accesare a acestei facilitati doar depunerea tuturor declaratiilor fiscale si cazierul fiscal curat. De asemenea, firma solicitanta trebuie sa nu fie in insolventa.

Pe de alta parte, Senatul a extins perioada in care o firma isi poate amana plata datoriilor de la sase luni la un an.Totodata data-limita a accesarii facilitatii a fost fixata la 30 iunie 2010.

Senatorii au lasat, totusi, in text prevederea conform careia amanarea la plata nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda, ceea ce face din 20 decembrie 2010 data-limita pana la care aceasta facilitate poate functiona. Deci, cei care ar prinde ultimul tren, la 30 iunie, ar putea beneficia de numai sase luni de amanare.

Integral in Money.ro