BankNews.ro - The Business Republic

Banca centrala austriaca si Oesterreichische Volksbanken dezmint ca banca ar avea probleme
Finante-Banci | Data Publicarii: 16-12-2009

Banca centrala a Austriei si Oesterreichische Volksbanken au dezmintit informatiile publicate de cotidianul austriac Die Presse, potrivit carora banca s-ar afla sub supraveghere si ar putea fi nationalizata, potrivit Reuters.

Astfel, banca centrala austriaca a anuntat marti ca Oesterreichische Volksbanken se plaseaza peste cerintele minime de capital in urma unui test de stres riguros si ca nu se afla intr-o situatie comparabila cu a bancii Hypo Group Alpe Adria, care a fost nationalizata.

"Potrivit testelor de stres pe care le-am derulat, banca nu a coborat sub nivelul minim impus de capitalizare nici intr-un scenariu dificil", a spus purtatorul de cuvant al bancii centrale, Oliver Huber. In plus, el a afirmat ca nu exista o lista a bancilor comerciale sub supraveghere speciala.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Oesterreichische Volksbanken a declarat ca nu sunt riscuri de nationalizare si ca relatarile din presa pe aceasta tema sunt lipsite de acuratete.

Die Presse a relatat ca banca centrala si autoritatile de supraveghere austriece au pus grupul sub monitorizare si i-a cerut o noua strategie.

Statul austriac a nationalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria pentru a evita un faliment care ar fi subminat increderea in bancile est-europene. Operatiunea a necesitat interventii ale presedintilor Bancii Centrale Europene si Bundesbank.

Ziarul austriac a citat o scrisoare a agentiei care administreaza injectiile de capital ale bancilor austriece, adresata ministrului de finante Josef Proell, potrivit careia banca aflata in pierdere a avut o evolutie "ingrijoratoare". Totodata, agentia ar fi recomandat ca Volksbanken sa-si gaseasca un partener strategic, "care sa actioneze si ca investitor".

Volksbanken, care este prezenta si pe piata din Romania, a inregistrat pierderi de 468 milioane euro in trimestrul al treilea si a anuntat provizioane mari si pentru ultimul trimestru din an.

Grupul va avea nevoie, in 2010, de o majorare de capital de 400 milioane euro de la actionari, printre care se afla cooperativa rurala de banci austriece, DZ Bank din Germania si Raiffeisen Zentralbank din Austria.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/35193_banca_centrala_austriaca_si_oesterreichische_volksbanken_dezmint_ca_banca_ar_avea_probleme.html