Banca centrala austriaca si Oesterreichische Volksbanken dezmint ca banca ar avea probleme

Data publicarii: 16-12-2009 | Finante-Banci

Banca centrala a Austriei si Oesterreichische Volksbanken au dezmintit informatiile publicate de cotidianul austriac Die Presse, potrivit carora banca s-ar afla sub supraveghere si ar putea fi nationalizata, potrivit Reuters.

Astfel, banca centrala austriaca a anuntat marti ca Oesterreichische Volksbanken se plaseaza peste cerintele minime de capital in urma unui test de stres riguros si ca nu se afla intr-o situatie comparabila cu a bancii Hypo Group Alpe Adria, care a fost nationalizata.

"Potrivit testelor de stres pe care le-am derulat, banca nu a coborat sub nivelul minim impus de capitalizare nici intr-un scenariu dificil", a spus purtatorul de cuvant al bancii centrale, Oliver Huber. In plus, el a afirmat ca nu exista o lista a bancilor comerciale sub supraveghere speciala.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Oesterreichische Volksbanken a declarat ca nu sunt riscuri de nationalizare si ca relatarile din presa pe aceasta tema sunt lipsite de acuratete.

Die Presse a relatat ca banca centrala si autoritatile de supraveghere austriece au pus grupul sub monitorizare si i-a cerut o noua strategie.

Statul austriac a nationalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria pentru a evita un faliment care ar fi subminat increderea in bancile est-europene. Operatiunea a necesitat interventii ale presedintilor Bancii Centrale Europene si Bundesbank.

Ziarul austriac a citat o scrisoare a agentiei care administreaza injectiile de capital ale bancilor austriece, adresata ministrului de finante Josef Proell, potrivit careia banca aflata in pierdere a avut o evolutie "ingrijoratoare". Totodata, agentia ar fi recomandat ca Volksbanken sa-si gaseasca un partener strategic, "care sa actioneze si ca investitor".

Volksbanken, care este prezenta si pe piata din Romania, a inregistrat pierderi de 468 milioane euro in trimestrul al treilea si a anuntat provizioane mari si pentru ultimul trimestru din an.

Grupul va avea nevoie, in 2010, de o majorare de capital de 400 milioane euro de la actionari, printre care se afla cooperativa rurala de banci austriece, DZ Bank din Germania si Raiffeisen Zentralbank din Austria.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: