BankNews.ro - The Business Republic

Radiografia creditarii: Cat si cum se imprumuta romanii?
Finante-Banci | Data Publicarii: 11-05-2011



Criza i-a determinat pe romani sa isi modifice comportamentul financiar, iar schimbarea s-a observat cel mai bine in activitatea de creditare. Bancherii si brokerii au observat la inceputul recesiunii cum cererea pentru credite s-a evaporat, iar profiturile s-au topit in 2009 si 2010. In prezent, economia este pe punctul de a scapa de recesiune, iar activitatea de creditare este pe cale de a se relua, dar pe alte baze decat in trecut.

Structura portofoliului de credite intermediat de Kiwi Finance, liderul pietei de brokeraj din Romania, s-a schimbat radical din 2008 pana in 2011, pe fondul unei modificari a cererii eligibile pentru credite.

Credite negarantate vs. Credite garantate

Circa 75% din creditele intermediate de Kiwi in 2008 erau negarantate si doar 25% dintre imprumuturi aveau o garantie in spate. Situatia este opusa in 2011, astfel ca, dupa primele trei luni din acest an, 84% din creditele intermediate sunt garantate si doar 16% sunt negarantate.Cererea pentru creditele negarantate era ridicata in 2008, iar bancherii acceptau mai usor riscurile, insa criza economica si recesiunea au schimbat orientarea bancherilor.

Integral in Wall Street

http://www.banknews.ro/stire/47879_radiografia_creditarii_cat_si_cum_se_imprumuta_romanii.html